main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 08:37

Lof voor harde woorden Asscher (PvdA) richting Azarkan (DENK): ‘Echt dankbaar’

Columnist Aylin Bilic is vol lof over de harde woorden van PvdA-leider Lodewijk Asscher jegens DENK-leider Farid Azarkan. Asscher reageerde gisteren in de Tweede Kamer woedend toen Azarkan excuses van hem eiste over de rol van de PvdA in het racismedebat.

Asscher verweet Azarkan hypocrisie en wees hem op de “talloze fatsoenlijke volksvertegenwoordigers die door de partij DENK van de heer Azarkan etnisch geprofileerd zijn op filmpjes”. Bilic noemt in Goedemorgen Nederland het optreden van Asscher “echt fantastisch”.

Volgens Asscher ging het etnisch profileren van DENK “tot aan de Turkse televisie aan toe. Mensen hebben bedreigingen ontvangen, mensen zijn uitgescholden. Hun familie kwam in de problemen. Allemaal door de partij DENK van de heer Azarkan”, zei hij. Turkse en Marokkaanse Kamerleden werden in het verleden uitgelicht door DENK in filmpjes op sociale media waarin ze werden aangesproken op hun stemgedrag over multiculturele kwesties. Daarover eiste Asscher op zijn beurt juist excuses van Azarkan.

Bilic is “echt dankbaar” voor de manier waarop DENK door Asscher is aangesproken. “Ik vind dat DENK vooral polariseert en alleen soortgenoten ondersteunt. Dus mensen met dezelfde religie, normen en waarden en opvattingen als zij.” Bilic heeft zelf slechte ervaringen met de partij. “Asscher doelde vooral op de intimidatiepraktijken van DENK richting Kamerleden, maar er zijn ook aardig wat trollen door DENK ingezet op social media. Daar heb ik zelf ook last van gehad. Zij stuurden mij voortdurend vervelende berichten.”

‘Mijn afkomst deed er totaal niet toe, tot DENK in beeld kwam’

CDA-Kamerlid Harry van der Molen sluit zich aan bij Bilic en noemt de woorden van Asscher “geweldig”. Hij is het “honderd procent eens” met Asscher. “Ik heb hier een jaar geleden een motie over ingediend. Dat was historisch, want Kamervoorzitter Arib zette haar naam eronder. Dat doet een Kamervoorzitter nooit, dat was voor het eerst in honderd jaar.” Volgens Van der Molen zet DENK “andere collega-Kamerleden in de spotlights, met het idee: omdat jullie Turkse of Marokkaanse Kamerleden zijn, moeten jullie het met ons eens zijn.” Volgens Van der Molen draagt DENK bij aan polarisatie in Nederland.

Volgens Bilic gaat DENK daarin heel ver. “Mijn afkomst deed er totaal niet toe, tot DENK in beeld kwam. Door hen is het benadrukt, op een manier die echt verwerpelijk is”, zegt ze. Door “filmpjes achter elkaar te plakken, dingen die je hebt gezegd uit de context te halen, programma’s bij de NTR te bekritiseren.. Het zijn volksvertegenwoordigers die dingen doen, die andere volksvertegenwoordigers niet doen.”

LEES OOK: DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug