main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2020 — 12:16

‘Nederland moet veel meer inzetten op Europees defensiebeleid vanwege nieuwe dreigingen’

Nederland moet veel meer inzetten op het Europese defensie- en veiligheidsbeleid. Dat vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Ook moet Nederland zich dan scharen achter het idee van een Europees militair hoofdkwartier. Dat is nodig vanwege nieuwe dreigingen voor Europa. “Europa is kwetsbaar geworden”, schrijft de adviesraad. Ook de veranderende verhoudingen met de Verenigde Staten en het vertrek van de Britten uit de EU spelen hier een rol bij.

Het kabinet zou er volgens de AIV goed aan doen om zich te scharen achter het Frans-Duitse voorstel voor de oprichting van een Europese Veiligheidsraad. Op dit moment is de NAVO nog leidend, maar we moeten volgens de adviesraad dus meer in gaan zetten op Europa.

‘Europees leger een stap te ver’

“Ik vind de NAVO nog steeds heel belangrijk, ook al zit er nu een president in de Verenigde Staten die daar niet zo veel mee heeft”, reageert staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops in Goedemorgen Nederland. “We moeten blijven investeren in die trans-Atlantische samenwerking.” Maar de staatssecretaris is het ook met de AIV eens. “Binnen Europa moeten we ook nauw samenwerken. Gezamenlijke aanschaf van materiaal, gezamenlijk oefenen, dat gebeurt nu ook al. Die lijn van de AIV kan ik wel onderschrijven. Een Europees leger vind ik nu nog een stap te ver, maar beter samenwerken, oké.”

Veel discussie

Volgens Knops hebben Europese landen allemaal een verschillende agenda wat betreft hoe die samenwerking dan precies ingevuld moet worden. “De Fransen willen heel graag een Europees leger, de Duitsers zitten meer op de Nederlandse lijn. Dus daar zal veel discussie over zijn.”

De adviesraad verwacht de komende jaren een doorbraak in het Europese defensiebeleid. Dat zal concreet moeten worden tijdens het EU-voorzitterschap van Duitsland in de tweede helft van dit jaar en dat van Frankrijk in 2022.

LEES OOK: Commandant der Strijdkrachten: ‘Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier