main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2020 — 14:30

‘Biomassa is als het ware corona bestrijden met longontsteking, het werkt averechts’

Biomassa zou de oplossing moeten zijn om uit de klimaatcrisis te komen. Maar hier zijn steeds meer vragen over, zo ook in de Tweede Kamer. Volgens columnist Syp Wynia “wijst niks erop dat het goed is voor het klimaat”. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondanks weerstand vanuit verschillende hoeken, geeft minister Eric Wiebes van Klimaat aan niet te willen stoppen met biomassa omdat dit niet in het klimaatakkoord staat. “Biomassa kan van alles zijn, in Nederland is het houtstook”, vertelt Wynia. “Dat is zogenaamd klimaatvriendelijker, maar het is zeker slecht voor de natuur en gezondheid. Het komt erop neer dat bomen die je kapt, dat je die ook weer opnieuw kunt planten. Laten we niet vergeten dat de fossiele energie dat uit steenkool komt of uit aardgas, dat waren vroeger ook ooit bomen. Dus al het gewone normale gezonde verstand dat iedere Nederlandse burger er op los kan laten, dat maakt deze theorie al kapot. Er zijn nog ergere woorden voor te bedenken: het is gekkigheid”.

‘Positieve kant’

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er ook een positieve kant is aan biomassa. “We hebben natuurlijk wel energie nodig. Dus we hebben een totale mix nodig. We hebben ook de natte versie, daar gaat mest in en daar gaat restafval in van hout. Daar zou je best wat mee kunnen, als je ze vervolgens wel zo bouwt dat ze schone lucht uitstoten. Dus je moet kijken: onderzoek dat beter en zorg ervoor dat je alleen dat nog in stand houdt wat een bijdrage levert”.

‘Geen leugens voorhouden aan bevolking’

“Waarom kijken we niet naar oplossingen die wel helpen?”, vult Wynia haar aan. “De oplossing is in ieder geval geen leugens voorhouden aan de bevolking en geen belastinggeld steken in dingen die averechts werken. Het is als het ware corona bestrijden met longontsteking.”

LEES OOK: D66-Kamerlid Sienot: ‘Liever gas dan biomassa’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer