main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 4 juni 2020 — 12:54

Fors minder huwelijken in coronatijd: ‘Bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven’

Er zijn fors minder mensen getrouwd tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronamaatregelen mochten de afgelopen maanden maximaal dertig mensen aanwezig zijn op een bruiloft, nu niet meer dan honderd. Veel stellen lijken hun huwelijk daarom uit te stellen.

De afgelopen twee jaar waren er ongeveer duizend bruiloften in week 12 tot en met week 20: 1032 in 2018 en 985 in 2019. Dat aantal is nu bijna gehalveerd, naar 523. In de eerste tien weken van 2020, voor de coronacrisis, lag het aantal bruiloften nog hoger dan in de twee jaren ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen nam minder af in coronatijd. Van 372 in 2018 en 420 in 2019 in de weken 12 tot en met week 20, naar 356 dit jaar in dezelfde periode.

Vooral op vrijdag trouwden in de periode na invoering van de coronamaatregelen minder stellen. In 2019 traden in week 12 tot en met 20 gemiddeld ruim 300 stellen op een vrijdag in het huwelijk, in 2020 waren dat er ruim 100. Relatief gezien was de daling het grootst op de zaterdagen. Slechts tien huwelijken werden in week 12 tot en met week 20 voltrokken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna honderd.

Mooie datums blijven populair, ook in coronatijd. Tijdens de lockdown waren er datums waarop relatief veel stellen in het huwelijk traden. De 20e van elke maand is dit jaar vooral een populaire datum. Op vrijdag 20 maart 2020 trouwden vrijwel evenveel paren als op vrijdag 22 maart in 2019. Op maandag 20 april was het aantal huwelijken bijna 1,5 keer hoger dan op een gemiddelde maandag in april 2019.

‘Bruiloft draait om vieren van het leven’

Weddingplanner Anne van Hogendorp merkt dat het minder druk is, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik had best wat huwelijken staan in juni en ook in september. Een bruidspaar dat in september zou trouwen, is geswitcht naar volgend jaar. Twee bruiloften zijn verplaatst van juni naar september.” Maar ook dan is de vraag: gaat het dan door of niet? “Een bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven, geluk en liefde. Je kan elkaar niet knuffelen zolang de anderhalve meter afstand blijft.”

Van Hogendorp hoopt dat er een versoepeling komt in de anderhalve meter-regel, zodat snel weer meer mensen in het huwelijksbootje stappen. “Ik hoop dat de regel na een tijdje in een beperkte groep opgeheven kan worden.” Ze denkt niet dat dat snel gebeurt. “We mogen denk ik blij zijn als dat in januari 2021 het geval zou zijn.”

Dilemma

Fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans zou gaan trouwen op 25 juli. “Zeer waarschijnlijk gaan wij het ook uitstellen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het zou een grote bruiloft worden op het Stadhuis in Rotterdam. De burgemeester zou ons gaan trouwen. Alles was geregeld.”

“Er kan nog steeds getrouwd worden, maar waarschijnlijk kiezen wij ervoor om het uit te stellen”, gaat Karremans verder. Hij en zijn verloofde twijfelen om nu te trouwen, vanwege de maatregelen. “Je bent beperkt tot honderd gasten. En het is toch gek dat ik mijn eigen vader niet kan knuffelen nadat ik getrouwd ben. Maar aan de andere kant: je wilt voor elkaar trouwen. Dus het is nog een dilemma.”

LEES OOK: Van Dissel: Geen bewijs dat er buiten minder kans is op coronabesmetting

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier