main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 4 juni 2020 — 12:54

Fors minder huwelijken in coronatijd: ‘Bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven’

Er zijn fors minder mensen getrouwd tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronamaatregelen mochten de afgelopen maanden maximaal dertig mensen aanwezig zijn op een bruiloft, nu niet meer dan honderd. Veel stellen lijken hun huwelijk daarom uit te stellen.

De afgelopen twee jaar waren er ongeveer duizend bruiloften in week 12 tot en met week 20: 1032 in 2018 en 985 in 2019. Dat aantal is nu bijna gehalveerd, naar 523. In de eerste tien weken van 2020, voor de coronacrisis, lag het aantal bruiloften nog hoger dan in de twee jaren ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen nam minder af in coronatijd. Van 372 in 2018 en 420 in 2019 in de weken 12 tot en met week 20, naar 356 dit jaar in dezelfde periode.

Vooral op vrijdag trouwden in de periode na invoering van de coronamaatregelen minder stellen. In 2019 traden in week 12 tot en met 20 gemiddeld ruim 300 stellen op een vrijdag in het huwelijk, in 2020 waren dat er ruim 100. Relatief gezien was de daling het grootst op de zaterdagen. Slechts tien huwelijken werden in week 12 tot en met week 20 voltrokken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna honderd.

Mooie datums blijven populair, ook in coronatijd. Tijdens de lockdown waren er datums waarop relatief veel stellen in het huwelijk traden. De 20e van elke maand is dit jaar vooral een populaire datum. Op vrijdag 20 maart 2020 trouwden vrijwel evenveel paren als op vrijdag 22 maart in 2019. Op maandag 20 april was het aantal huwelijken bijna 1,5 keer hoger dan op een gemiddelde maandag in april 2019.

‘Bruiloft draait om vieren van het leven’

Weddingplanner Anne van Hogendorp merkt dat het minder druk is, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik had best wat huwelijken staan in juni en ook in september. Een bruidspaar dat in september zou trouwen, is geswitcht naar volgend jaar. Twee bruiloften zijn verplaatst van juni naar september.” Maar ook dan is de vraag: gaat het dan door of niet? “Een bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven, geluk en liefde. Je kan elkaar niet knuffelen zolang de anderhalve meter afstand blijft.”

Van Hogendorp hoopt dat er een versoepeling komt in de anderhalve meter-regel, zodat snel weer meer mensen in het huwelijksbootje stappen. “Ik hoop dat de regel na een tijdje in een beperkte groep opgeheven kan worden.” Ze denkt niet dat dat snel gebeurt. “We mogen denk ik blij zijn als dat in januari 2021 het geval zou zijn.”

Dilemma

Fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans zou gaan trouwen op 25 juli. “Zeer waarschijnlijk gaan wij het ook uitstellen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het zou een grote bruiloft worden op het Stadhuis in Rotterdam. De burgemeester zou ons gaan trouwen. Alles was geregeld.”

“Er kan nog steeds getrouwd worden, maar waarschijnlijk kiezen wij ervoor om het uit te stellen”, gaat Karremans verder. Hij en zijn verloofde twijfelen om nu te trouwen, vanwege de maatregelen. “Je bent beperkt tot honderd gasten. En het is toch gek dat ik mijn eigen vader niet kan knuffelen nadat ik getrouwd ben. Maar aan de andere kant: je wilt voor elkaar trouwen. Dus het is nog een dilemma.”

LEES OOK: Van Dissel: Geen bewijs dat er buiten minder kans is op coronabesmetting

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier