main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 juni 2020 — 12:54

Fors minder huwelijken in coronatijd: ‘Bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven’

Er zijn fors minder mensen getrouwd tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronamaatregelen mochten de afgelopen maanden maximaal dertig mensen aanwezig zijn op een bruiloft, nu niet meer dan honderd. Veel stellen lijken hun huwelijk daarom uit te stellen.

De afgelopen twee jaar waren er ongeveer duizend bruiloften in week 12 tot en met week 20: 1032 in 2018 en 985 in 2019. Dat aantal is nu bijna gehalveerd, naar 523. In de eerste tien weken van 2020, voor de coronacrisis, lag het aantal bruiloften nog hoger dan in de twee jaren ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen nam minder af in coronatijd. Van 372 in 2018 en 420 in 2019 in de weken 12 tot en met week 20, naar 356 dit jaar in dezelfde periode.

Vooral op vrijdag trouwden in de periode na invoering van de coronamaatregelen minder stellen. In 2019 traden in week 12 tot en met 20 gemiddeld ruim 300 stellen op een vrijdag in het huwelijk, in 2020 waren dat er ruim 100. Relatief gezien was de daling het grootst op de zaterdagen. Slechts tien huwelijken werden in week 12 tot en met week 20 voltrokken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna honderd.

Mooie datums blijven populair, ook in coronatijd. Tijdens de lockdown waren er datums waarop relatief veel stellen in het huwelijk traden. De 20e van elke maand is dit jaar vooral een populaire datum. Op vrijdag 20 maart 2020 trouwden vrijwel evenveel paren als op vrijdag 22 maart in 2019. Op maandag 20 april was het aantal huwelijken bijna 1,5 keer hoger dan op een gemiddelde maandag in april 2019.

‘Bruiloft draait om vieren van het leven’

Weddingplanner Anne van Hogendorp merkt dat het minder druk is, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik had best wat huwelijken staan in juni en ook in september. Een bruidspaar dat in september zou trouwen, is geswitcht naar volgend jaar. Twee bruiloften zijn verplaatst van juni naar september.” Maar ook dan is de vraag: gaat het dan door of niet? “Een bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven, geluk en liefde. Je kan elkaar niet knuffelen zolang de anderhalve meter afstand blijft.”

Van Hogendorp hoopt dat er een versoepeling komt in de anderhalve meter-regel, zodat snel weer meer mensen in het huwelijksbootje stappen. “Ik hoop dat de regel na een tijdje in een beperkte groep opgeheven kan worden.” Ze denkt niet dat dat snel gebeurt. “We mogen denk ik blij zijn als dat in januari 2021 het geval zou zijn.”

Dilemma

Fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans zou gaan trouwen op 25 juli. “Zeer waarschijnlijk gaan wij het ook uitstellen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het zou een grote bruiloft worden op het Stadhuis in Rotterdam. De burgemeester zou ons gaan trouwen. Alles was geregeld.”

“Er kan nog steeds getrouwd worden, maar waarschijnlijk kiezen wij ervoor om het uit te stellen”, gaat Karremans verder. Hij en zijn verloofde twijfelen om nu te trouwen, vanwege de maatregelen. “Je bent beperkt tot honderd gasten. En het is toch gek dat ik mijn eigen vader niet kan knuffelen nadat ik getrouwd ben. Maar aan de andere kant: je wilt voor elkaar trouwen. Dus het is nog een dilemma.”

LEES OOK: Van Dissel: Geen bewijs dat er buiten minder kans is op coronabesmetting

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer