main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 juni 2020 — 12:54

Fors minder huwelijken in coronatijd: ‘Bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven’

Er zijn fors minder mensen getrouwd tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronamaatregelen mochten de afgelopen maanden maximaal dertig mensen aanwezig zijn op een bruiloft, nu niet meer dan honderd. Veel stellen lijken hun huwelijk daarom uit te stellen.

De afgelopen twee jaar waren er ongeveer duizend bruiloften in week 12 tot en met week 20: 1032 in 2018 en 985 in 2019. Dat aantal is nu bijna gehalveerd, naar 523. In de eerste tien weken van 2020, voor de coronacrisis, lag het aantal bruiloften nog hoger dan in de twee jaren ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen nam minder af in coronatijd. Van 372 in 2018 en 420 in 2019 in de weken 12 tot en met week 20, naar 356 dit jaar in dezelfde periode.

Vooral op vrijdag trouwden in de periode na invoering van de coronamaatregelen minder stellen. In 2019 traden in week 12 tot en met 20 gemiddeld ruim 300 stellen op een vrijdag in het huwelijk, in 2020 waren dat er ruim 100. Relatief gezien was de daling het grootst op de zaterdagen. Slechts tien huwelijken werden in week 12 tot en met week 20 voltrokken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna honderd.

Mooie datums blijven populair, ook in coronatijd. Tijdens de lockdown waren er datums waarop relatief veel stellen in het huwelijk traden. De 20e van elke maand is dit jaar vooral een populaire datum. Op vrijdag 20 maart 2020 trouwden vrijwel evenveel paren als op vrijdag 22 maart in 2019. Op maandag 20 april was het aantal huwelijken bijna 1,5 keer hoger dan op een gemiddelde maandag in april 2019.

‘Bruiloft draait om vieren van het leven’

Weddingplanner Anne van Hogendorp merkt dat het minder druk is, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik had best wat huwelijken staan in juni en ook in september. Een bruidspaar dat in september zou trouwen, is geswitcht naar volgend jaar. Twee bruiloften zijn verplaatst van juni naar september.” Maar ook dan is de vraag: gaat het dan door of niet? “Een bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven, geluk en liefde. Je kan elkaar niet knuffelen zolang de anderhalve meter afstand blijft.”

Van Hogendorp hoopt dat er een versoepeling komt in de anderhalve meter-regel, zodat snel weer meer mensen in het huwelijksbootje stappen. “Ik hoop dat de regel na een tijdje in een beperkte groep opgeheven kan worden.” Ze denkt niet dat dat snel gebeurt. “We mogen denk ik blij zijn als dat in januari 2021 het geval zou zijn.”

Dilemma

Fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans zou gaan trouwen op 25 juli. “Zeer waarschijnlijk gaan wij het ook uitstellen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het zou een grote bruiloft worden op het Stadhuis in Rotterdam. De burgemeester zou ons gaan trouwen. Alles was geregeld.”

“Er kan nog steeds getrouwd worden, maar waarschijnlijk kiezen wij ervoor om het uit te stellen”, gaat Karremans verder. Hij en zijn verloofde twijfelen om nu te trouwen, vanwege de maatregelen. “Je bent beperkt tot honderd gasten. En het is toch gek dat ik mijn eigen vader niet kan knuffelen nadat ik getrouwd ben. Maar aan de andere kant: je wilt voor elkaar trouwen. Dus het is nog een dilemma.”

LEES OOK: Van Dissel: Geen bewijs dat er buiten minder kans is op coronabesmetting

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer