main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 juni 2020 — 12:54

Fors minder huwelijken in coronatijd: ‘Bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven’

Er zijn fors minder mensen getrouwd tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronamaatregelen mochten de afgelopen maanden maximaal dertig mensen aanwezig zijn op een bruiloft, nu niet meer dan honderd. Veel stellen lijken hun huwelijk daarom uit te stellen.

De afgelopen twee jaar waren er ongeveer duizend bruiloften in week 12 tot en met week 20: 1032 in 2018 en 985 in 2019. Dat aantal is nu bijna gehalveerd, naar 523. In de eerste tien weken van 2020, voor de coronacrisis, lag het aantal bruiloften nog hoger dan in de twee jaren ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen nam minder af in coronatijd. Van 372 in 2018 en 420 in 2019 in de weken 12 tot en met week 20, naar 356 dit jaar in dezelfde periode.

Vooral op vrijdag trouwden in de periode na invoering van de coronamaatregelen minder stellen. In 2019 traden in week 12 tot en met 20 gemiddeld ruim 300 stellen op een vrijdag in het huwelijk, in 2020 waren dat er ruim 100. Relatief gezien was de daling het grootst op de zaterdagen. Slechts tien huwelijken werden in week 12 tot en met week 20 voltrokken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna honderd.

Mooie datums blijven populair, ook in coronatijd. Tijdens de lockdown waren er datums waarop relatief veel stellen in het huwelijk traden. De 20e van elke maand is dit jaar vooral een populaire datum. Op vrijdag 20 maart 2020 trouwden vrijwel evenveel paren als op vrijdag 22 maart in 2019. Op maandag 20 april was het aantal huwelijken bijna 1,5 keer hoger dan op een gemiddelde maandag in april 2019.

‘Bruiloft draait om vieren van het leven’

Weddingplanner Anne van Hogendorp merkt dat het minder druk is, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik had best wat huwelijken staan in juni en ook in september. Een bruidspaar dat in september zou trouwen, is geswitcht naar volgend jaar. Twee bruiloften zijn verplaatst van juni naar september.” Maar ook dan is de vraag: gaat het dan door of niet? “Een bruiloft draait toch een beetje om het vieren van het leven, geluk en liefde. Je kan elkaar niet knuffelen zolang de anderhalve meter afstand blijft.”

Van Hogendorp hoopt dat er een versoepeling komt in de anderhalve meter-regel, zodat snel weer meer mensen in het huwelijksbootje stappen. “Ik hoop dat de regel na een tijdje in een beperkte groep opgeheven kan worden.” Ze denkt niet dat dat snel gebeurt. “We mogen denk ik blij zijn als dat in januari 2021 het geval zou zijn.”

Dilemma

Fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans zou gaan trouwen op 25 juli. “Zeer waarschijnlijk gaan wij het ook uitstellen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het zou een grote bruiloft worden op het Stadhuis in Rotterdam. De burgemeester zou ons gaan trouwen. Alles was geregeld.”

“Er kan nog steeds getrouwd worden, maar waarschijnlijk kiezen wij ervoor om het uit te stellen”, gaat Karremans verder. Hij en zijn verloofde twijfelen om nu te trouwen, vanwege de maatregelen. “Je bent beperkt tot honderd gasten. En het is toch gek dat ik mijn eigen vader niet kan knuffelen nadat ik getrouwd ben. Maar aan de andere kant: je wilt voor elkaar trouwen. Dus het is nog een dilemma.”

LEES OOK: Van Dissel: Geen bewijs dat er buiten minder kans is op coronabesmetting

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Rutte wimpelt kritiek op Europa-top af: wél sterk signaal Moskou

De leiders van bijna alle Europese landen hebben met hun nieuwe top wel degelijk een krachtige afwijzing aan Moskou gestuurd, bezweert premier Mark Rutte. Ook…

Lees meer

Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier