main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 mei 2020 — 13:18

Nog altijd fiks tekort aan beschermingsmiddelen: ‘Er wordt zorg geleverd zonder handschoenen’

Een gebed zonder eind: het tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. Brancheorganisatie Zorgthuisnl meldt dat dit probleem nog steeds verre van opgelost is. “Er wordt nu zorg geleverd zonder handschoenen. Dat is gewoon tegen de medische wet. Daar lopen wij tegenaan en dat is kwalijk” vertelt Monique Darras, woordvoerder thuiszorg De Zonnestralen in Goedemorgen Nederland. PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema maakt zich hier boos over en vindt dat we meer beschermingsmiddelen in eigen beheer moeten produceren.

Volgens Darras zijn de criteria van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), het centrum dat beschermingsmiddelen verdeeld, ‘niet oké’. “Je kan niet op grond van een instellingsvorm en een aantal medewerkers bepalen welke aantallen er nodig zijn”, zegt de woordvoerder van Thuiszorg de Zonnestralen. “Daar wordt naar gekeken. Er wordt verder niet gevraagd naar het aantal zorgmomenten, er wordt niet gevraagd naar de inhoud van de zorg.”

Schaarste

Darras vertelt dat er op dit moment zorg geleverd wordt zonder handschoenen. “Dan kun je denken aan wondzorg, stoma’s, injecteren, noem het maar.”

De schaarste is er nog steeds, weet ook Fleur Agema. “Het is zo zorgelijk dat de mensen die het voor ons doen, die helemaal vooraan staan en die ouderen en zieken en mensen met een beperking verzorgen en verplegen, dat juist zij risico’s lopen. Dat is gewoon een probleem wat blijft en daar ben ik erg boos over”, zegt zij.

Uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn onder 1.357 zorgwerknemers van vorige week blijkt dat in de verpleeghuizen en thuiszorg 60 procent van het personeel niet beschermd aan het werk kan. Ook in de ziekenhuizen krijgt één op de drie werknemers nog steeds geen beschermingsmiddelen. In de kraamzorg geldt dat voor één op de zes. “Het blijft ook een verdeling waar heel zuinig omgegaan wordt met die middelen, dat is ook een probleem”, zegt Agema. Zo spreekt ook Darras over ’10 handschoenen per 10 medewerkers’.

Zelf produceren

“Wat we krijgen vanuit het ministerie zijn hele stoere verhalen: er zitten 147 miljoen mondkapjes in de pijplijn. Waar is die pijplijn dan? Dat zijn bestellingen die gedaan zijn in China, maar waar die middelen in Nederland zijn of hoe veel er in Nederland zijn weet je dan niet”, zegt Agema. “Dat laat eigenlijk zien hoe kwetsbaar we zijn, omdat we niet zelf die middelen produceren in eigen beheer, heel beperkt maar. Daar ligt eigenlijk het grote probleem. We moeten het zelf produceren en zelf opslaan.”

Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans sluit zich hierbij aan. “Ik denk dat er heel veel wordt afgekeurd, een kwart wordt sowieso weggegooid of in ieder geval niet gebruikt voor deze doelgroep. En dan denk je toch ook: wat zijn we met zijn allen aan het doen? Kapitalen worden besteed terwijl je in eigen handen daar veel beter op kunt letten.”

RIVM

Op 10 februari hebben we onze complete voorraad beschermingsmiddelen naar China gestuurd, benadrukt Agema. De Nederlandse overheid heeft Wuhan toen ondersteuning geboden bij de organisatie van een vlucht die mondkapjes, medische overalls en beademingsmachines naar de Chinese stad bracht. Dat is opmerkelijk, aangezien de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een paar dagen daarvoor nog waarschuwde voor een dreigend tekort aan medische hulpmiddelen.

“Daardoor heeft corona zich als een olievlek over onze zorginstellingen kunnen verspreiden”, vindt Agema. Anderhalve maand geleden vroeg de PVV’er aan RIVM-directeur Jaap van Dissel of er een verband was tussen de toen 8.000 en inmiddels 14.000 zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt en het gebrek aan beschermingsmiddelen. “Van Dissel zei nee, maar dat lijkt me toch wonderlijk”, zegt Agema. “Als jij onvoldoende beschermd bent en langs alle bewoners en mensen die kwetsbaar zijn gaat, en bijvoorbeeld besmet bent zonder dat je symptomen hebt, kun je dat virus verspreiden.”

Zelf voorraden aanleggen

Agema vindt dat er, juist nu het land verder open gaat, uit voorzorg beschermingsmiddelen gedragen moeten worden. Om dat te doen moeten we vooral zelf gaan produceren en voorraden aan gaan leggen. “Of dat nu mondkapjes zijn, schorten of handschoenen. Het is nu zaak om te zorgen dat dat virus echt indamt, en dan moet je uit voorzorg gaan handelen.”

LEES OOK: Kamer: geef zorgverlener meer inspraak over beschermingsmiddelen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer