main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2020 — 10:41

Discussie over coronahulp aan Afrika: ‘Talloze Nederlanders zonder baan, geld hoort daar terecht te komen’

D66 en ChristenUnie willen extra geld om Afrika door de coronacrisis te helpen. Coalitiegenoot VVD is kristalhelder en zegt dat er geen cent bijkomt, omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat in tijden van crisis bezuinigd wordt op ontwikkelingshulp. Opmerkelijk genoeg pleitte premier Mark Rutte vorige maand nog vóór steun aan Afrika, zegt politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther.

Jelte Wiersma, Europacorrespondent van Elsevier Weekblad, stelt dat in het regeerakkoord is afgesproken ontwikkelingshulp meebeweegt met de economische kracht van Nederland. “Die economische kracht is in deze dagen flink afgenomen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wiersma vindt het standpunt van de VVD om nu geen geld aan Afrika te geven terecht. “Er gaan talloze Nederlanders baanloos naar huis, er zijn faillissementen en er is veel verdriet. Het geld hoort daar in eerste instantie terecht te komen.”

Ook zou het volgens hem vreemd zijn om Afrika financieel te steunen, omdat Nederland geld daarvoor eerst zou moeten lenen. Wiersma: “Als we geld naar Afrika sturen, dan sturen we dus geld dat we zelf niet hebben en moeten lenen. Terwijl mensen hier in de wanhoop zitten. Dat vind ik eerlijk gezegd absurd.”

Rutte gaat in tegen eigen partij

In een opiniestuk in de Financial Times pleitte Rutte vorige maand samen met onder meer de Franse premier Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte voor om Afrika extra te ondersteunen vanwege de coronacrisis. De VDD-fractie wil geen extra geld voor Afrika en houdt vast aan de regeerakkoord. “Het is natuurlijk zo dat er iets als dualisme bestaat. Dus dat een regeringsfractie iets anders mag zeggen dan de minister-president”, zegt De Winther. “Alleen hoor je Rutte nooit binnenlands over dit soort dingen, maar vooral buitenlands, of in buitenlandse kranten.”

“Het ging om een bedrag van 100 miljard euro, om bijvoorbeeld te zorgen dat de leningen even niet hoeven te worden afgelost en misschien worden kwijtgescholden”, zegt De Winther. Er zou in ieder geval genoeg geld moeten worden vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat Afrika de klap van de crisis kan opvangen en de economie kan blijven stimuleren. “Dus niet alleen soelaas bieden aan de problemen die er zijn, maar om extra geld vrij te maken voor de coronacrisis.”

Mogelijk compromis

De Winther: “De VVD hangt erg aan het standpunt dat als het nationaal bruto inkomen daalt, dat ook het budget voor ontwikkelingshulp daalt. Net dat als het heel goed gaat in Nederland, dat er ook meer geld komt voor ontwikkelingssamenwerking. Dus ze pleiten niet voor meer geld erbij.”

De journalist van de Telegraaf ziet ruimte voor een compromis. Hij denkt dat het miljard voor Afrika waar D66 en ChristenUnie voor pleiten, er niet komt. “Maar dat ze toch bijplussen waar het nu dreigt weg te vallen. Dat is denk ik waar het uiteindelijk op terecht gaat komen.”

LEES OOK: Boze medewerkers Tata Steel blokkeren ingangen IJmuiden: ‘De maat is vol’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo’s een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren,…

Lees meer

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer