main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2020 — 08:51

Bestuurscrisis op Haga Lyceum: directeur geschorst om voeren ‘angstbewind’

Het bestuur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam verkeert in een crisis, dat meldt de Volkskrant. Mohammed Laamimach, de voorzitter van het schoolbestuur, heeft directeursbestuurder Soner Atasoy geschorst, onder andere vanwege zijn autoritaire optreden. Hij staat op non-actief en mag geen beslissingen maken namens de school. Atasoy noemt de schorsing niet rechtsgeldig, en zegt dat de Laamimach zelf is geschorst.

Bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waaronder het Haga Lyceum valt, bevestigt tegenover de Volkskrant dat hij Atasoy maandagochtend op de hoogte heeft gebracht van de schorsing. Vorige week werd al duidelijk dat een deel van het bestuur is opgestapt, vanwege hevige pesterijen onderling en zelfs intimidaties. Ook zou er in de school een afluisterkamer zijn, waarmee gesprekken met de onderwijsinspectie binnen de school zouden worden afgeluisterd.

Volgens Laamimach moest het algemeen bestuur nu ingrijpen vanwege signalen dat Atasoy ‘een angstbewind’ voert.

Met de schorsing van Atasoy is Laamimach iets gelukt wat Onderwijsminister Arie Slob niet lukte. Slob zei eerder dat hij vindt dat Atasoy zou moeten opstappen vanwege ‘ernstig bestuurlijk tekortschieten’, maar de rechter besloot dat dat niet nodig was. Politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther denkt dat het nieuws over de schorsing van Atasoy Slob als muziek in de oren klinkt, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker.”

“Het doet mij een beetje denken aan de fractie DENK. Dit hebben we eerder gehoord, maar dan in een andere hoedanigheid”, zegt de Winther over de onrust in de top van de school. “Het is heel treurig, vooral voor de leerlingen. Als ouder moet je je afvragen of je je kinderen naar een school moet sturen waar zoveel om te doen is.”

Sijpelt onrust door tot in de klas?

Een kritisch inspectierapport waarin melding werd gemaakt van gebrekkig financieel beheer en burgerschapsonderwijs, was eerder het resultaat van nader onderzoek naar het Haga Lyceum nadat de AIVD en de Nationaal coördinator terrorismebestrijding waarschuwde voor ‘antidemocratische tendensen’ op de islamitische middelbare school.

De Winther denkt dat Slob nog steeds vindt dat ‘er wat moet gebeuren’ op het Haga Lyceum. “Het ministerie kennende proberen ze alles uit de kast te halen om dat voor elkaar te krijgen. Dit is misschien een steun in de rug, maar de focus van het ministerie ligt op het lot van de kinderen en dat zij goed onderwijs aangeboden krijgen.” De Winther is bang dat de bestuurlijke onrust doorsijpelt tot in de klas.

Gebed zonder eind

Oud-politieman Klaas Wilting deelt de zorg van De Winther. “Het is een gebed zonder eind”, zegt hij over de problemen op de school. “Ik denk dat Slob vandaag van zich moet laten horen. Hij moet er een eind aan maken. Uiteindelijk gaat het om de kinderen. Als er in de top zoveel ellende is, sijpelt het gegarandeerd door naar beneden.”

LEES OOK: Rechter: ‘Minister Slob mocht bestuur omstreden Haga Lyceum niet dwingen op te stappen’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer