main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 15:17

Uit VVD gezet Kamerlid Van Haga naar Forum voor Democratie: ‘Hing al in de lucht’

Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die in het afgelopen najaar uit de VVD werd gezet, sluit zich aan bij Forum voor Democratie. Daarmee drijft hij verder weg van het kabinet, dat hij na zijn vertrek uit de VVD – waardoor de regeringscoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer verloor – nog zijn steun betuigde.

Van Haga werd vrijdag lid van FvD. In een filmpje dat het Kamerlid samen met FvD-voorman Thierry Baudet opnam, verwelkomt die laatste hem “van harte”. Dat is opmerkelijk, omdat hij Van Haga in september nog een zetelrover noemde. En daar “moeten wij niets van hebben”, daar “gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen”.

Geen meerderheid voor kabinet

Sinds Van Haga’s gedwongen vertrek uit de VVD, heeft de regeringscoalitie in de Eerste én Tweede Kamer geen meerderheid. Maar het Haarlemse Kamerlid verzekerde dat het kabinet weinig van hem te duchten zou hebben. Hij had immers bij het aantreden van de regering voor de regeringsplannen getekend. Van Haga stemde aanvankelijk ook steevast met de regeringspartijen mee.

Maar dat veranderde al snel en dit lijkt nu zijn beslag te krijgen. De VVD “gaat linksaf en ik blijf rechtdoor lopen”, zegt Van Haga in het filmpje. De VVD zette Van Haga eind september uit de partij omdat de ondernemer en huisbaas zich als Kamerlid bleef bemoeien met zijn huurders.

LEES OOK: Van Haga houdt VVD-zetel in Tweede Kamer, kabinet is meerderheid kwijt

Steeds nauwere samenwerking

De afgelopen weken werkte Van Haga al steeds nauwer samen met de partij van Thierry Baudet. Van Haga en “kameraad Baudet” volgden meer en meer dezelfde koers, dienden voorstellen steevast samen in en voerden namens elkaar het woord. Al toen Van Haga in de nazomer botste met de VVD-leiding, had hij gezinspeeld op een overstap naar Forum.

Van Haga weet nog niet of hij voor FvD een gooi wil doen naar een Kamerzetel. Het Kamerlid hoopt de komende “tien maanden fijn met Thierry en Theo Hiddema samen te kunnen werken”, maar benadrukt dat hij die periode zelfstandig blijft opereren in de Kamer.

‘Van Haga gaat niet fuseren met Forum’

Parlementair NRC-verslaggever Barbara Rijlaarsdam vertelt in Goedemorgen Nederland dat de overstap al een beetje in de lucht hing de laatste tijd. “Er waren al heel snel signalen toen Van Haga bij de VVD weg ging dat hij naar Forum zou overstappen omdat hij het goed kon vinden met Thierry Baudet. Maar Baudet zei aanvankelijk dat hij niet zat te wachten op een ‘zetelrover’. En nu is Van Haga in ieder geval lid geworden.”

Het is nog onduidelijk wat dit voor Forum voor Democratie gaat betekenen in de Tweede Kamer. “Daar hebben ze nu twee zetels. Met Van Haga erbij zouden dat er drie zijn. Maar het is geen automatisme, lijkt het. Van Haga heeft niet gezegd dat hij in de Tweede Kamer fuseert met Forum voor Democratie. En hij zou ook niet per se uit zijn op een plekje op de kandidatenlijst voor volgend jaar. Daar zou hij ook nog over na moeten denken”, aldus Rijlaarsdam.

LEES OOK: ‘Wybren van Haga heeft schijt aan twee dingen: regels en mensen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer