main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 15:17

Uit VVD gezet Kamerlid Van Haga naar Forum voor Democratie: ‘Hing al in de lucht’

Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die in het afgelopen najaar uit de VVD werd gezet, sluit zich aan bij Forum voor Democratie. Daarmee drijft hij verder weg van het kabinet, dat hij na zijn vertrek uit de VVD – waardoor de regeringscoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer verloor – nog zijn steun betuigde.

Van Haga werd vrijdag lid van FvD. In een filmpje dat het Kamerlid samen met FvD-voorman Thierry Baudet opnam, verwelkomt die laatste hem “van harte”. Dat is opmerkelijk, omdat hij Van Haga in september nog een zetelrover noemde. En daar “moeten wij niets van hebben”, daar “gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen”.

Geen meerderheid voor kabinet

Sinds Van Haga’s gedwongen vertrek uit de VVD, heeft de regeringscoalitie in de Eerste én Tweede Kamer geen meerderheid. Maar het Haarlemse Kamerlid verzekerde dat het kabinet weinig van hem te duchten zou hebben. Hij had immers bij het aantreden van de regering voor de regeringsplannen getekend. Van Haga stemde aanvankelijk ook steevast met de regeringspartijen mee.

Maar dat veranderde al snel en dit lijkt nu zijn beslag te krijgen. De VVD “gaat linksaf en ik blijf rechtdoor lopen”, zegt Van Haga in het filmpje. De VVD zette Van Haga eind september uit de partij omdat de ondernemer en huisbaas zich als Kamerlid bleef bemoeien met zijn huurders.

LEES OOK: Van Haga houdt VVD-zetel in Tweede Kamer, kabinet is meerderheid kwijt

Steeds nauwere samenwerking

De afgelopen weken werkte Van Haga al steeds nauwer samen met de partij van Thierry Baudet. Van Haga en “kameraad Baudet” volgden meer en meer dezelfde koers, dienden voorstellen steevast samen in en voerden namens elkaar het woord. Al toen Van Haga in de nazomer botste met de VVD-leiding, had hij gezinspeeld op een overstap naar Forum.

Van Haga weet nog niet of hij voor FvD een gooi wil doen naar een Kamerzetel. Het Kamerlid hoopt de komende “tien maanden fijn met Thierry en Theo Hiddema samen te kunnen werken”, maar benadrukt dat hij die periode zelfstandig blijft opereren in de Kamer.

‘Van Haga gaat niet fuseren met Forum’

Parlementair NRC-verslaggever Barbara Rijlaarsdam vertelt in Goedemorgen Nederland dat de overstap al een beetje in de lucht hing de laatste tijd. “Er waren al heel snel signalen toen Van Haga bij de VVD weg ging dat hij naar Forum zou overstappen omdat hij het goed kon vinden met Thierry Baudet. Maar Baudet zei aanvankelijk dat hij niet zat te wachten op een ‘zetelrover’. En nu is Van Haga in ieder geval lid geworden.”

Het is nog onduidelijk wat dit voor Forum voor Democratie gaat betekenen in de Tweede Kamer. “Daar hebben ze nu twee zetels. Met Van Haga erbij zouden dat er drie zijn. Maar het is geen automatisme, lijkt het. Van Haga heeft niet gezegd dat hij in de Tweede Kamer fuseert met Forum voor Democratie. En hij zou ook niet per se uit zijn op een plekje op de kandidatenlijst voor volgend jaar. Daar zou hij ook nog over na moeten denken”, aldus Rijlaarsdam.

LEES OOK: ‘Wybren van Haga heeft schijt aan twee dingen: regels en mensen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

CDA-fractievoorzitter Amsterdam: Teleurstellend dat Halsema kritiek afdoet als ‘rechtse conspiracy’

‘Ik begrijp goed dat rechts Nederland een gouden kans ziet’, luidde een van de appjes die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema naar minister Grapperhaus verstuurde….

Lees meer

‘Ondernemers zouden flexibeler en wendbaarder moeten zijn in een crisis’

Volgens bedrijfskundige Alex Klein moeten ondernemers zich flexibeler en wendbaarder opstellen in een crisis. Dat is uiteindelijk de uitdaging, zo stelt hij in WNL op…

Lees meer

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 6 naar 6011, 3 ziekenhuisopnames gemeld

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6011. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

CBS: Grootste daling aantal gewerkte uren in bijna kwart eeuw

Nederlanders hebben de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen een stuk minder uren gewerkt dan het kwartaal ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 15 naar 6005

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6005. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier