main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 15:17

Uit VVD gezet Kamerlid Van Haga naar Forum voor Democratie: ‘Hing al in de lucht’

Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die in het afgelopen najaar uit de VVD werd gezet, sluit zich aan bij Forum voor Democratie. Daarmee drijft hij verder weg van het kabinet, dat hij na zijn vertrek uit de VVD – waardoor de regeringscoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer verloor – nog zijn steun betuigde.

Van Haga werd vrijdag lid van FvD. In een filmpje dat het Kamerlid samen met FvD-voorman Thierry Baudet opnam, verwelkomt die laatste hem “van harte”. Dat is opmerkelijk, omdat hij Van Haga in september nog een zetelrover noemde. En daar “moeten wij niets van hebben”, daar “gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen”.

Geen meerderheid voor kabinet

Sinds Van Haga’s gedwongen vertrek uit de VVD, heeft de regeringscoalitie in de Eerste én Tweede Kamer geen meerderheid. Maar het Haarlemse Kamerlid verzekerde dat het kabinet weinig van hem te duchten zou hebben. Hij had immers bij het aantreden van de regering voor de regeringsplannen getekend. Van Haga stemde aanvankelijk ook steevast met de regeringspartijen mee.

Maar dat veranderde al snel en dit lijkt nu zijn beslag te krijgen. De VVD “gaat linksaf en ik blijf rechtdoor lopen”, zegt Van Haga in het filmpje. De VVD zette Van Haga eind september uit de partij omdat de ondernemer en huisbaas zich als Kamerlid bleef bemoeien met zijn huurders.

LEES OOK: Van Haga houdt VVD-zetel in Tweede Kamer, kabinet is meerderheid kwijt

Steeds nauwere samenwerking

De afgelopen weken werkte Van Haga al steeds nauwer samen met de partij van Thierry Baudet. Van Haga en “kameraad Baudet” volgden meer en meer dezelfde koers, dienden voorstellen steevast samen in en voerden namens elkaar het woord. Al toen Van Haga in de nazomer botste met de VVD-leiding, had hij gezinspeeld op een overstap naar Forum.

Van Haga weet nog niet of hij voor FvD een gooi wil doen naar een Kamerzetel. Het Kamerlid hoopt de komende “tien maanden fijn met Thierry en Theo Hiddema samen te kunnen werken”, maar benadrukt dat hij die periode zelfstandig blijft opereren in de Kamer.

‘Van Haga gaat niet fuseren met Forum’

Parlementair NRC-verslaggever Barbara Rijlaarsdam vertelt in Goedemorgen Nederland dat de overstap al een beetje in de lucht hing de laatste tijd. “Er waren al heel snel signalen toen Van Haga bij de VVD weg ging dat hij naar Forum zou overstappen omdat hij het goed kon vinden met Thierry Baudet. Maar Baudet zei aanvankelijk dat hij niet zat te wachten op een ‘zetelrover’. En nu is Van Haga in ieder geval lid geworden.”

Het is nog onduidelijk wat dit voor Forum voor Democratie gaat betekenen in de Tweede Kamer. “Daar hebben ze nu twee zetels. Met Van Haga erbij zouden dat er drie zijn. Maar het is geen automatisme, lijkt het. Van Haga heeft niet gezegd dat hij in de Tweede Kamer fuseert met Forum voor Democratie. En hij zou ook niet per se uit zijn op een plekje op de kandidatenlijst voor volgend jaar. Daar zou hij ook nog over na moeten denken”, aldus Rijlaarsdam.

LEES OOK: ‘Wybren van Haga heeft schijt aan twee dingen: regels en mensen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier