main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 22 mei 2020 — 07:29

‘Groot deel van Europa heeft het beter gedaan dan Nederland in strijd tegen coronavirus’

Een groot deel van Europa heeft het tot nu toe beter gedaan in de strijd tegen het coronavirus, zegt wiskundige Bert Slagter in Op1 op NPO 1. Hij stelt dit op basis van bronnen van het RIVM, terwijl die organisatie zelf stelt dat Nederland het relatief goed doet. Slagter roept op tot inzage van de bronnen van het RIVM.

Eerder gaf Jaap van Dissel namens het RIVM toe dat een door hem getoonde grafiek niet klopte. Slagter vindt het netjes dat de fout is toegegeven. “Het grafiekje is niet alleen fout, ook de boodschap is fout. Van Dissel zei aan de hand hiervan: ‘Nederland doet het eigenlijk best netjes ten opzichte van Europese landen’. Maar het zat iets anders.”

‘Grafiek te ingewikkeld’

Volgens Slagter is de ingewikkelde grafiek, ‘waar geen hond iets van snapt’, het probleem. “Uiteindelijk zie je dat een heel groot gedeelte van Europa het eigenlijk beter heeft gedaan dan Nederland. Ik weet niet of het een bewuste fout is. Bij het RIVM zitten natuurlijk hele knappe mensen en je verwacht dat ze het goed doorkijken. Ik verwacht niet dat ze de boel zitten te flessen.”

‘Te harde maatregelen met grote consequenties’

Opiniepeiler Maurice de Hond vergelijkt de Zweedse provincie Stockholm met Noord-Brabant. “Deze provincies zijn ongeveer even groot en in Zweden zijn ze zonder dezelfde maatregelen, ook naar beneden gegaan. De Nederlandse economie heeft een daling van 1,7 procent en Zweden van 0,3 procent. Van alle Europese landen heeft Zweden de economie het meeste omhoog gehouden. Wij doen hele harde maatregelen met consequenties voor de economie, terwijl Zweden het goed onder de knie heeft gekregen zonder deze grote consequenties. Over tien jaar zou ik de sociale onrust in Nederland nog wel eens willen meten.”

LEES OOK: Hoe gaan we de versoepelde coronamaatregelen handhaven?

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier