main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 22 mei 2020 — 07:29

‘Groot deel van Europa heeft het beter gedaan dan Nederland in strijd tegen coronavirus’

Een groot deel van Europa heeft het tot nu toe beter gedaan in de strijd tegen het coronavirus, zegt wiskundige Bert Slagter in Op1 op NPO 1. Hij stelt dit op basis van bronnen van het RIVM, terwijl die organisatie zelf stelt dat Nederland het relatief goed doet. Slagter roept op tot inzage van de bronnen van het RIVM.

Eerder gaf Jaap van Dissel namens het RIVM toe dat een door hem getoonde grafiek niet klopte. Slagter vindt het netjes dat de fout is toegegeven. “Het grafiekje is niet alleen fout, ook de boodschap is fout. Van Dissel zei aan de hand hiervan: ‘Nederland doet het eigenlijk best netjes ten opzichte van Europese landen’. Maar het zat iets anders.”

‘Grafiek te ingewikkeld’

Volgens Slagter is de ingewikkelde grafiek, ‘waar geen hond iets van snapt’, het probleem. “Uiteindelijk zie je dat een heel groot gedeelte van Europa het eigenlijk beter heeft gedaan dan Nederland. Ik weet niet of het een bewuste fout is. Bij het RIVM zitten natuurlijk hele knappe mensen en je verwacht dat ze het goed doorkijken. Ik verwacht niet dat ze de boel zitten te flessen.”

‘Te harde maatregelen met grote consequenties’

Opiniepeiler Maurice de Hond vergelijkt de Zweedse provincie Stockholm met Noord-Brabant. “Deze provincies zijn ongeveer even groot en in Zweden zijn ze zonder dezelfde maatregelen, ook naar beneden gegaan. De Nederlandse economie heeft een daling van 1,7 procent en Zweden van 0,3 procent. Van alle Europese landen heeft Zweden de economie het meeste omhoog gehouden. Wij doen hele harde maatregelen met consequenties voor de economie, terwijl Zweden het goed onder de knie heeft gekregen zonder deze grote consequenties. Over tien jaar zou ik de sociale onrust in Nederland nog wel eens willen meten.”

LEES OOK: Hoe gaan we de versoepelde coronamaatregelen handhaven?

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 6 naar 6011, 3 ziekenhuisopnames gemeld

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6011. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

CBS: Grootste daling aantal gewerkte uren in bijna kwart eeuw

Nederlanders hebben de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen een stuk minder uren gewerkt dan het kwartaal ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 15 naar 6005

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6005. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier