main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 15:13

Bevolkingsgroei Nederland daalt door coronacrisis: ‘Moeten gaan voor streefgetal’

Nederland moet gaan voor een streefgetal voor de bevolkingsgroei. Daarvoor pleit emeritus hoogleraar demografie Jan Latten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Door de coronacrisis en de onzekerheid die daardoor ontstaat over de arbeidsmarkt en economie zien de meeste mensen het niet zitten om kinderen te krijgen, blijkt uit onderzoek van Latten. “De werkloosheid gaat alleen maar toenemen en dat zorgt bij veel mensen voor de gedachte: we doen het even niet.”

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, pleit daarom voor meer zekerheid voor jongeren. “Ik zou willen kijken naar: hoe kunnen we mensen die zekerheid geven zonder dat ze per se die vaste baan moeten hebben en dat ze toch de kinderopvang en een huis kunnen betalen. Als er maar perspectief is op het werk, mensen moeten dan misschien omgeschoold worden.”

Op alle fronten zorgen voor kwaliteit van leven

Latten vindt dat het in Nederland gestimuleerd moet worden om een kind op te voeden, mede omdat de ‘natuurlijke aanwas’ in Nederland al jaren daalt. “Daar hebben we allemaal baat bij. Die kinderen zijn kinderen van de hele samenleving, want die zijn straks artsen en ingenieurs. We hebben ze nodig.”

Als voorbeeld noemt hij de woningnood. “Te weinig woningen blijkt ook een vorm van anticonceptie. Je moet op alle fronten zorgen dat mensen kwalitatief kunnen leven.”

Verrassingsgetal

Volgens Latten is het een soort verrassingsgetal waar we in 2050 op uitkomen. “Dat is kwalijk, want hoe kun je zo nou een land plannen of regelen? Hoe kun je zorgen dat je genoeg woningen hebt en de saamhorigheid er is als je totaal geen grip zou hebben op waar we naartoe gaan? Stel je voor dat de stroom immigranten zo groot wordt dat je helemaal geen woningen meer hebt, dan krijg je chaos en daklozen. Met een streefgetal zouden we goed kunnen handelen. Ik zou zeggen: hou het een beetje in de hand, want je kunt ook verrast worden door aantallen. Waarom zet je niet die 18 miljoen als doel in 2050?”

LEES OOK: Bevolkingsgroei Nederland vooral door immigratie: ‘Geen bovengrens, dat is zorgelijk’

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 6 naar 6011, 3 ziekenhuisopnames gemeld

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6011. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

CBS: Grootste daling aantal gewerkte uren in bijna kwart eeuw

Nederlanders hebben de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen een stuk minder uren gewerkt dan het kwartaal ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 15 naar 6005

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6005. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier