main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
Stand van Nederland - 22 mei 2020 — 15:43

Advies: veel en slim investeren om uit coronacrisis te komen

Om goed uit de coronacrisis te komen, is het belangrijk dat het kabinet veel en slim investeert en steun en vertrouwen geeft aan bedrijven, sectoren en kwetsbare groepen. Ook moet Nederland beter samenwerken in Europa om tot een breed economisch en maatschappelijk herstel te komen. Het is in ieder geval niet goed om nu in deze crisistijd te gaan bezuinigen, zoals bij andere crises wel gebeurde.

Dat adviseert de Denktank Coronacrisis die op verzoek van het kabinet kijkt hoe Nederland op een evenwichtige manier een herstart kan maken uit de lockdown. In de denktank zitten vertegenwoordigers van onder meer kennisinstituten, planbureaus, onderwijsraad en sociale partners, onder leiding van voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER). In Nieuwsuur zei Hamer dat het advies zo breed mogelijk is en dat er nog meer komen, met nog andere deelnemers.

‘Europese samenwerking belangrijk’

Hamer zei dat de denktank niet naar het nú heeft gekeken – de pruttelfase – maar naar de volgende fase, waarbij de trein weer echt gaat rijden. De rode draad door het advies is volgens Hamer “dat de veerkracht van de samenleving wordt opgepakt”. Volgens haar gaat het erom “goed te zijn voor de economie, voor de sociale samenhang in de samenleving en voor onze natuur te zorgen”.

De Europese samenwerking is belangrijk, zei ze, omdat Nederland er veel last van krijgt als andere landen niet meekomen met het herstel. “Als je eigen straatje schoon is, maar direct om de hoek is het een zooi, dan heb je er ook veel last van.”

LEES OOK: EU-commissaris: 1,5 biljoen euro nodig tegen coronacrisis

‘Vergrootglas op problemen die wij al hadden’

De ambiteuze agenda die volgens Hamer werd opgesteld, willen de adviseurs weer oppakken. “De crisis heeft een soort vergrootglas gelegd op problemen die we al zagen en waarvoor we al nadachten over oplossingen”, zei de SER-voorzitter. Het gaat onder meer om duurzaamheid, klimaat, de verdeling van mannen en vrouwen aan de top. “Wij zeggen, hou die doelen vast en kom na de pruttelfase goed op stoom, binnen de coronabeperkingen.”

Daar horen volgens haar flinke investeren bij, zoals in duurzame projecten en het naar voren halen van infrastructurele projecten. Het is niet verstandig om dat nu stop te zetten, want daar zit volgens Hamer juist ongelooflijke werkgelegenheid achter. Ook scholing is belangrijk.

Verzoek Tweede Kamer

De Tweede Kamer had aangedrongen op een maatschappelijk en economisch gerichte adviesclub. In de coronacrisis liet het kabinet zich tot nu toe voornamelijk leiden door virologen en medici.

LEES OOK: Ruim 110.000 bedrijven in coronacrisis bijgestaan door banken

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier