WNL

Grensregio’s en stranden vrezen voor drukte op Hemelvaartsdag

Stranden en grensregio’s vrezen voor drukte, want het kan vandaag maar liefst 27 graden worden. Limburgse steden zich schrap voor Duitse toeristen. Hemelvaartsdag is namelijk een dag waarop de winkels bij onze Oosterburen de winkels gesloten zijn, waardoor ze normaal gesproken in grote getale onze kant op komen. “Wij gaan tot crowdmanagement, verkeersregeling, het mogelijk afzetten van parkeergarages, winkelstraten, toegangswegen – het gaat heel ver”, vertelt wethouder van de gemeente Venlo, Erwin Boom.

In de Duitse media heeft Boom er al op aangedrongen bij de Duitsers om vandaag eventjes níét onze kant op te komen. “Die boodschap is groots opgepakt”, zegt Boom in Goedemorgen Nederland. “Het signaal is denk ik overgekomen, mede ook omdat men heeft gezien wat het afgelopen weekend gedaan heeft.”

Dat weekend was het namelijk ‘té druk’, vond burgemeester Antoin Scholten. “De Duitsers zijn zich er ook van bewust dat ze daar zelf ook niet op die manier aan moeten bijdragen”, aldus wethouder Boom. Als men toch wil komen, adviseert Boom dat alleen te doen. “En doe doelgericht je aankopen. Ga er geen gezellig dagje uit van maken, dat kan op een later moment weer.”

Verbod

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat de oproep van Boom zeker nodig was. “Ik denk ook dat Duitsland zelf een verantwoordelijkheid heeft om te zeggen: mensen, ga niet die grens over.”

Is het dan niet makkelijker om Duitsers gewoon te verbieden om de grens over te steken? Dat wordt lastig, zegt Van Toorenburg: “In die grensregio’s, soms zit er een dorpje ergens dat juist afhankelijk is van aan de andere kant inkopen doen.” Maar als het uit de hand loopt, zal de volgende stap wel gezet moeten worden, vindt Van Toorenburg. “Dan moet de grens misschien wel dicht.”

Stranden

Marianne Schuurmans is voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, waar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort ook bij horen. Ook daar worden Duitse toeristen verwacht. “Dat zag ik al afgelopen weken gebeuren”, zegt Schuurmans. “Natuurlijk zijn die ook van harte welkom aan onze stranden. Maar ook hier zie je natuurlijk dat ook Nederlanders gebruik willen maken van die stranden, dus we kijken de komende dagen hoe zich dat ontwikkeld.”

WNL-verslaggever Mark Kamps houdt de drukte op het strand in ’s Gravenzande vandaag in de gaten, waar het in de loop van de ochtend langzaam drukker wordt. “Het voordeel is hier wel: het is een heel breed strand, je kunt echt veel mensen kwijt en ze hebben hier ook de nodige maatregelen getroffen. Het parkeerterrein is voor de helft afgesloten, dus dat zit op een gegeven moment gewoon vol, en ook is het moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer”, vertelt hij.

Ligbedjes

Tot gisteravond was het nog onduidelijk of strandtenten ligbedjes mochten verhuren, en of strandbezoekers gebruik mochten maken van openbaar toiletten. Dat eerste is niet het geval, het tweede wel. “Er is afgesproken om daar een lijn in te volgen”, legt veiligheidsregio-voorzitter Schuurmans uit over de afspraak over de ligbedjes. “Als het blijkt dat het toch niet lukt om die ene lijn te hebben, dan ga ik daar maandag weer over praten met de andere voorzitters.” Als het in Zandvoort niet mag en op een ander strand wel, zou Schuurmans dat “heel lastig vinden om uit te leggen”.

Op livestreams van onder andere Zandvoort, Scheveningen en Katwijk is te zien dat er op dit moment zeker mensen op het strand aanwezig zijn, maar het houden van de verplichte anderhalve meter afstand lijkt nog goed haalbaar te zijn.

LEES OOK: NS roept op om niet met de trein naar Zandvoort te komen: ‘De trein is even geen uitje’

Door: Redactie

Exit mobile version