WNL

Onderwijsinspectie waarschuwt: afstandsonderwijs vergroot achterstanden

De coronacrisis heeft gevolgen voor leerlingen met leerachterstanden of een moeilijke thuissituatie. Door onderwijs op afstand raken zij nog verder achterop. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs na een enquête onder besturen van 865 scholen, meldt de NOS.

Leerlingen kregen de afgelopen negen weken thuisonderwijs vanwege corona, bijvoorbeeld met online lessen of les van ouders. Volgens de inspectie komt het afstandsonderwijs “bij een substantiële groep leerlingen helemaal niet tot stand”. Het grootste deel van de leerlingen zou wél worden bereikt.

Bij de groep leerlingen die niet goed bereikt wordt, komt dat vaak door een slechte thuissituatie, stelt de inspectie. De vrees is dat de vaak grote achterstand van deze leerlingen verder toeneemt.

Eerder waarschuwing voor gevolgen afstandsonderwijs

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer waarschuwde eerder al voor de gevolgen van afstandsonderwijs. Ook zij denkt dat een slechte thuissituatie het grootste probleem is. Zo zouden sommige gezinnen geen geld hebben om een laptop te kopen.

Volgens de onderwijsinspectie besteden leerlingen ook minder tijd aan studeren door afstandsonderwijs, vooral in het basisonderwijs en het beroepsonderwijs.

De basisscholen zijn sinds maandag weer open.

LEES OOK: ‘D66 en CDA willen zomeronderwijs voor kwetsbare kinderen: ‘Groep dreigt boot te missen’’

Door: Peter Visser

Exit mobile version