main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 april 2020 — 13:52

Steeds meer landen versoepelen coronamaatregelen, wat kunnen we van ze leren?

Steeds meer landen kiezen vanaf deze week voor een versoepeling van de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Kunnen we iets van ze leren? “Alle landen in Europa hebben verschillende maatregelen genomen, maar uiteindelijk vallen me vooral de overeenkomsten op”, vertelt epidemioloog Frits Rosendaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Italianen mogen vanaf zaterdag weer de deur uit om familie te bezoeken en restaurants in het zwaar getroffen Spanje mogen op diezelfde dag weer open. Het minst streng is nog altijd Zweden. Dat is in de aantallen ook wel te zien.

Zo zijn er in Zweden meer doden gevallen dan in andere Scandinavische landen die wél strenge maatregelen troffen. Volgens de laatste cijfers zijn er in Zweden bijvoorbeeld 20.302 besmettingen en 2.462 doden tegenover de op woensdag door Denemarken bevestigde 9206 besmettingsgevallen en 443 doden. Toch gaat het niet per se de verkeerde kant op, vindt Rosendaal: “Daar zie je ook een flatten the curve, maar minder hard.”

‘Het is wel een beetje gek’

“Als je als Nederlander op dit moment in Zweden bent, is het net of je bij een voetbalwedstrijd bent tussen het Nederlandse RIVM en de Zweedse staatsviroloog”, vertelt de Nederlandse Joost ter Waarbeek. Hij bezit een hotel- en restaurant in Zweden. “Wie heeft nou de juiste aanpak? We weten het niet. Het is wel een beetje gek als je het nieuws krijgt uit Nederland over de lockdown, en je hier gewoon naar de kapper en het terras kunt”, vindt hij.

Kinderen

Het is niet alsof de Zweden geen enkele maatregel hebben getroffen. “Ook in Zweden zijn de universiteiten dicht, en mogen mensen niet bij elkaar komen”, verduidelijkt Rosendaal. Kinderen tot 16 krijgen nog wel les, maar in Nederland was daar ook discussie over. Rosendaal: “Dat is ook hier de eerste maatregel die opgeheven wordt.”

In Zweden is er bovendien een oproep aan ouderen om binnen te blijven. Politiek verslaggever voor het NRC Barbara Rijlaarsdam voelt hier toch enig ongemak bij. “Je komt dan natuurlijk wel in aanraking met mensen die een risicogroep zijn. Als ik de hele dag op het terras kan zitten en vervolgens alleen naar mijn ouders kan zwaaien zou ik dat wel moeilijk vinden.”

Wie heeft de ‘beste’ maatregelen?

Wiens maatregelen nu de beste zijn, kunnen we nog niet concluderen. “Uiteindelijk beoordelen wat de beste methode was gebeurt pas achteraf. In Zweden krijgen mensen het wat sneller, bij ons wat langzamer.” De vraag is uiteindelijk of evenveel mensen het gekregen hebben, aldus de epidemioloog. “De ‘flatten the curve’-methode werd ingezet om de ziekenhuiscapaciteit te sparen. Wij hebben die curve vrij ver naar beneden geduwd, Zweden wat minder, maar het land is nog niet overbelast.”

Ook blijft het moeilijk landen te vergelijken, benadrukt Rosendaal. Er spelen veel verschillende factoren mee. De bevolkingsdichtheid is daar één van. “En Zweden zijn wat afstandelijker dan Italianen”, vermoedt de epidemioloog. Dus eigenlijk komt het erop neer dat ieder land maar een beetje aan het experimenteren is. Wat ‘leren’ betreft, hebben we vooral veel aan Italië gehad. “Wij liepen ongeveer drie weken achter op Italië wat betreft de verspreiding van het virus”, zegt Rosendaal. “Zo konden wij onze ic’s uitbreiden, dat was allemaal voordelig.”

‘Lockdown op langere termijn geen oplossing’

De Zweedse chef-epidemioloog Anders Tegnell, die op veel vertrouwen van de Zweedse politiek én het volk kan rekenen, zegt dat een lockdown op lange termijn geen oplossing is. Dit omdat het virus nog lang onder ons zal blijven. “Daar heeft hij gelijk in als er geen enkele oplossing gevonden wordt die wel werkt”, reageert Rosendaal.

“Maar we mogen een klein beetje hoop hebben. Er zal ooit een vaccin komen. Er wordt heel hard gewerkt aan therapieën en er wordt gezocht op nog specifiekere risicogroepen”, aldus de positief gestemde Rosendaal. “Ook zou het nog kunnen lukken om met slimme methodes, zoals apps, de ‘brandjes’ (besmettingshaarden, red.) te blussen. Dan zouden wij er aan de eindstreep beter uitkomen.”

LEES OOK: ‘In 2020 zeker geen vaccin tegen coronavirus’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer