WNL

Minder solidariteit tussen ziekenhuizen nu drukte op ic afneemt

De solidariteit tussen ziekenhuizen dreigt af te nemen nu er minder coronapatiënten op de intensive care liggen. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen NRC.

Gommers ziet dat er grote verschillen zijn in de bezettingsgraad van de ic’s tussen regio’s. Dat leidt ertoe dat het personeel in sommige ziekenhuizen zeer zwaar belast worden. Gommer is “gefrustreerd”. Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, begrijpt die frustratie goed, zo zegt zij in Goedemorgen Nederland. Volgens Kruizinga is het belangrijk dat er landelijke coördinatie blijft.

“Waarom het zo scheef loopt, is voor mij ook een raadsel”, zegt Kruizinga. “We zitten in een crisis, maar het is een beetje een slow crisis geworden. Dat betekent nog steeds dat we hebben afgesproken dat er landelijke coördinatie en sturing is met betrekking tot de coronapatiënten op de ic’s.” Nu er ongelijkheid ontstaat moet de landelijke coördinator ingrijpen, zegt Kruizinga.

Ruimte voor reguliere zorg

Het zou kunnen dat het aantal ic-bedden dat door coronapatiënten wordt bezet eind mei is gedaald tot tussen de 300 en 400. Daardoor zou er ruimte vrijkomen voor 500 tot 600 bedden voor reguliere zorg. Dat zei Gommers dinsdagavond in Op1. Gommers zei dat enkele weken geleden de daling van het aantal bezette ic-bedden is ingezet en dat die daling volgens de prognoses van het RIVM de komende twee tot vier weken doorzet. Hij verwacht dat er dan ruimte vrijkomt voor het opzetten van de reguliere zorg.

 

Door: Redactie

Exit mobile version