WNL

Baudet hekelt stikstofplannen van het kabinet: ‘Herzie de afspraken over natuur’

Het kabinet trekt de komende tien jaar 5 miljard euro uit om de natuur te herstellen én boeren uit te kopen. Bij deze stikstofmaatregelen worden vraagtekens geplaatst, nu we misschien even iets anders aan ons hoofd hebben namelijk de coronacrisis. Volgens FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet moet het kabinet de regels voor natuurbehoud herzien. “Er is helemaal geen natuurprobleem, onze natuur verandert gewoon een beetje”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van de Natura 2000-gebieden in Nederland is twee derde gevoelig voor stikstofschade. Met dit plan wil het kabinet ervoor zorgen dat, over tien jaar, de stikstofuitstoot in de helft van die gebieden tot onder een kritische grens is teruggebracht.

‘Herzie regels’

“We hebben ooit afgesproken dat we een bepaalde hoeveelheid heidegrond moeten hebben en een bepaalde hoeveelheid zandvlaktes”, vertelt Baudet. “Doordat er meer stikstof is is er meer bomengroei, want stikstof is goed voor bomen.”

En daarom is er eigenlijk helemaal geen probleem, vindt Baudet. Men moet gewoon accepteren dat de natuur zich aanpast. “Ik ben dol op bomen, ik vind dat helemaal niet erg. Het kabinet moet afzien van die afspraken van decennia geleden.”

Immigratie

“Als je al gelooft dat er een probleem is, moet je de immigratie aanpakken”, vervolgt de fractievoorzitter. “Door de groei van de bevolking krijgen we meer auto’s.”

Want om de natuur geeft Baudet wel. “Ik vind het erg dat Nederland zo weinig ruimte overheeft voor natuur en bomen. Het is jammer als Nederland te veel verstedelijkt.”

Milieuorganisaties stappen naar rechter

Milieuorganisaties zijn ook ontevreden met de plannen van het kabinet, maar om een heel andere reden. Johan Vollenbroek, die achter de organisatie Mobilisation for Environment (MOB) staat, kondigt aan dat MOB en Vereniging Leefmilieu opnieuw naar de rechter stappen. Hij deed dit al eerder, en stak daarmee een stokje voor het Project Aanpak Stikstof (PAS).

“Een 50 procent emissiereductie in tien jaar tijd is een noodzakelijke ondergrens”, zegt Vollenbroek tegen de NOS. “Het kabinet biedt slechts 26 procent die bovendien is gebaseerd op ongeloofwaardige en onverplichte reductiemaatregelen, zoals aanpassingen in het veevoer en aanlengen van mest met water.”

Vollenbroek wil veel hardere doelen. “Natuurorganisaties kunnen hier niet tevreden mee zijn.”

LEES OOK: Ondernemersorganisaties trekken aan de bel: ‘Stikstofplannen zorgen voor onzekerheid’

Door: Redactie

Exit mobile version