main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
8 april 2020 — 18:56

Minister Hugo de Jonge zet misverstand recht: ‘Er is wel een tekort aan mondkapjes’

Hugo de Jonge wekte tijdens de persconferentie dinsdagavond onterecht de indruk dat er genoeg beschermingsmiddelen voor het zorgpersoneel aanwezig zijn. Maar er is wél een tekort, erkent de ‘coronaminister’ woensdag zelf in de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. “Er is een krapte en die raakt de veiligheid van zorgpersoneel direct.”

“Dat speelt nu nog niet”, zei De Jonge dinsdagavond op de vraag of mensen in de zorg moeten stoppen met hun werk als ze zichzelf en hun patiënten niet meer kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat viel verkeerd bij verpleegkundigen in bijvoorbeeld de ouderenzorg, waar grote tekorten aan beschermingsmiddelen zijn. De ‘coronaminister’ hoopt dat hij “het misverstand dat ik heb doen rijzen” nu heeft rechtgezet.

‘Ik kan de krapte niet wegtoveren’

Geert Wilders nam hier geen genoegen mee. De PVV-leider wil weten wanneer alle zorgmedewerkers dan wél kunnen beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, maar kreeg daar geen concreet antwoord op. “Ook morgen is er krapte, en overmorgen ongeacht hoeveel er wordt gekocht en geproduceerd”, zei De Jonge. “Die kan ik niet wegtoveren.”

‘Het is gewoon niet genoeg’

Ook SP-leider Lilian Marijnissen was niet tevreden met de antwoorden van De Jonge. “Het is gewoon niet genoeg”, zei ze, waarop een discussie met De Jonge volgde. “Wat kan ik nog meer doen? Zeg het maar”, vroeg hij haar.

LEES OOK: Woede over bedrijven die bizarre prijzen vragen voor mondkapjes: ‘Schandelijk’

Wat betreft de mondkapjes wil De Jonge de schaarste zoveel mogelijk verdelen, maar dat is ingewikkeld. Voor het paasweekend moet die verdeling rond zijn. Naast de import van mondkapjes uit het buitenland wordt er ook in Nederland een productielijn opgezet.

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier