WNL

Opleiding tot gebarentolk verwacht veel meer aanmeldingen door ‘Irma-effect’

De opleiding tot tolk Nederlandse gebarentaal in Utrecht verwacht dit jaar substantieel meer aanmeldingen en dat komt allemaal door Irma Sluis. Deze gebarentolk is steeds te zien bij de coronapersconferenties van premier Mark Rutte en haar optredens maken veel indruk. Men spreekt al over het ‘Irma-effect’.

Vooral de manier hoe Irma de term hamsteren uitbeeldde, zorgde ervoor dat ze viraal ging op sociale media. Sindsdien weet iedereen wie ze is en is haar populariteit ongekend. Ook ging ze viraal met hoe ze uitbeeldde als je het thuis zat bent.

Noortje Neeter studeert gebarentaal in Utrecht. “Er komen ineens veel meer mailtjes binnen dan anders met vragen over de opleiding en wat je er later mee kunt worden. Velen zijn op het idee gebracht door de inzet van de tolk gebarentaal op televisie”, zegt ze tegen het AD.

‘Recht van de dovengemeenschap’

Directeur Henny van der Neut van de enige, vierjarige hbo-opleiding tot tolk gebarentaal die Nederland rijk is, is trots Irma er nu staat maar stelt dat dat al veel eerder het geval had moeten zijn. “Zeker in tijden van crisis moet informatie voor iedereen toegankelijk zijn. Dat recht heeft ook de dovengemeenschap.”

Toen een jaar geleden op 18 maart in Utrecht een fatale aanslag op de tram werd gepleegd bij het 24 Oktoberplein, was er geen gebarentolk te bekennen bij de persconferenties. Nu is dat wel anders.

LEES OOK: Man gaat viral met video over herkenbaar quarantaineprobleem

Door: Redactie

Exit mobile version