main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2020 — 14:00

Marijnissen (SP) wil ook ná coronacrisis steun voor zorg: ‘Meer salaris, minder werkdruk’

Voor artsen, verpleegkundigen en andere mensen die werkzaam zijn in de zorg, zijn dit zoals we weten ontzettend zware tijden. In Goedemorgen Nederland vertelt SP-leider Lilian Marijnissen dat ze het belangrijk vindt dat als deze crisis voorbij is, we de zorg net zo moeten steunen als dat we nu doen. En dan vooral in de vorm van een beter salaris.

“Als we nu met z’n allen (terecht) onze handen blauw klappen voor de zorgverleners, moeten we ze ook minder werkdruk en meer salaris geven,” vindt Marijnissen. Ze benadrukt dat de druk niet alleen hoog is in ziekenhuizen, maar ook in verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. “Mensen moeten steeds meer doen, maar met steeds minder collega’s. De werkdruk is steeds meer toegenomen.”

Terug naar het ziekenfonds

Maar waar moet dit geld vandaan komen? Volgens de SP-leider zijn er talloze manieren om geld te besparen in de zorg, zoals terugkeren naar het ziekenfonds. “De concurrentie eruit halen is er één van bijvoorbeeld. Dat is wat je nu in deze coronacrisis ook ziet. Opeens kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeringen samenwerken met elkaar.”

De reden waarom de marktwerking in de zorg in 2006 is ingevoerd, is onder andere omdat de wachtlijsten daarvoor relatief lang waren. “Voor een heel groot deel is dat daarmee ook opgelost,” zegt zorgjournalist Marieke ten Katen. “Bij zelfstandige klinieken gebeurt de zorg nu veel goedkoper en veel efficiënter dan voorheen in ziekenhuizen.” Marijnissen is het hier niet mee eens. Volgens de fractievoorzitter is de tweedeling tussen arm en rijk sinds de invoering vergroot en zijn er nog steeds wachtlijsten.

Het huidige zorgstelsel

De laatste jaren wordt het Nederlandse zorgstelsel keer op keer goed beoordeeld. Op vrijwel alle vlakken doen we het beter dan het EU-gemiddelde, ook op betaalbaarheid. Of dat iets te maken heeft met ons huidige zorgstelsel is echter lastig te zeggen. Het Centraal Plan Bureau berekende in 2015 echter dat een terugkeer naar het ziekenfonds toentertijd ‘onbetaalbaar’ zou zijn.

LEES OOK: Extra druk op mantelzorgers tijdens coronacrisis: ‘Fysiek en mentaal heel zwaar’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer