main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 april 2020 — 14:00

Marijnissen (SP) wil ook ná coronacrisis steun voor zorg: ‘Meer salaris, minder werkdruk’

Voor artsen, verpleegkundigen en andere mensen die werkzaam zijn in de zorg, zijn dit zoals we weten ontzettend zware tijden. In Goedemorgen Nederland vertelt SP-leider Lilian Marijnissen dat ze het belangrijk vindt dat als deze crisis voorbij is, we de zorg net zo moeten steunen als dat we nu doen. En dan vooral in de vorm van een beter salaris.

“Als we nu met z’n allen (terecht) onze handen blauw klappen voor de zorgverleners, moeten we ze ook minder werkdruk en meer salaris geven,” vindt Marijnissen. Ze benadrukt dat de druk niet alleen hoog is in ziekenhuizen, maar ook in verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. “Mensen moeten steeds meer doen, maar met steeds minder collega’s. De werkdruk is steeds meer toegenomen.”

Terug naar het ziekenfonds

Maar waar moet dit geld vandaan komen? Volgens de SP-leider zijn er talloze manieren om geld te besparen in de zorg, zoals terugkeren naar het ziekenfonds. “De concurrentie eruit halen is er één van bijvoorbeeld. Dat is wat je nu in deze coronacrisis ook ziet. Opeens kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeringen samenwerken met elkaar.”

De reden waarom de marktwerking in de zorg in 2006 is ingevoerd, is onder andere omdat de wachtlijsten daarvoor relatief lang waren. “Voor een heel groot deel is dat daarmee ook opgelost,” zegt zorgjournalist Marieke ten Katen. “Bij zelfstandige klinieken gebeurt de zorg nu veel goedkoper en veel efficiënter dan voorheen in ziekenhuizen.” Marijnissen is het hier niet mee eens. Volgens de fractievoorzitter is de tweedeling tussen arm en rijk sinds de invoering vergroot en zijn er nog steeds wachtlijsten.

Het huidige zorgstelsel

De laatste jaren wordt het Nederlandse zorgstelsel keer op keer goed beoordeeld. Op vrijwel alle vlakken doen we het beter dan het EU-gemiddelde, ook op betaalbaarheid. Of dat iets te maken heeft met ons huidige zorgstelsel is echter lastig te zeggen. Het Centraal Plan Bureau berekende in 2015 echter dat een terugkeer naar het ziekenfonds toentertijd ‘onbetaalbaar’ zou zijn.

LEES OOK: Extra druk op mantelzorgers tijdens coronacrisis: ‘Fysiek en mentaal heel zwaar’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier