main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 2 april 2020 — 23:49

‘Opschalen naar 3000 ic-bedden kan niet, je moet zorgpersoneel beschermen’

Het idee om meer ic-bedden beschikbaar te maken dan 2400 is onrealistisch en onmogelijk, zegt voorzitter Gerton Heyne van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) in Op1. Volgens hem zal dat ten koste gaan van de zorgmedewerkers.

Het maximumaantal intensive care-bedden wordt geschat op zo’n 2400. In de politiek bestaat de vrees dat dat aantal niet genoeg zal zijn in deze coronacrisis en dus werd eerder deze week geopperd de capaciteit te verhogen richting de 3000. In de praktijk is dat echter niet zo gemakkelijk, zegt Heyne.

“De normale ic-capaciteit is ongeveer 1100 bedden, dus nu opschalen naar 2400 is al meer dan een verdubbeling. En dat doen we met hetzelfde aantal artsen en ic-verpleegkundigen. Daarmee kom je aan de grens van wat haalbaar is. Dan heb je het over capaciteit, maar ook over de enorme impact op zorgverleners. Het is mentaal heel belastend.”

Klap in gezicht

Heyne vindt de roep van de politiek om een nog verdere uitbreiding van het aantal ic-bedden dan ook onrealistisch. “Het is makkelijk om te praten over de uitbreiding van beademingsapparatuur of bedden. Maar je trekt niet zomaar een blik ic-verpleegkundigen open. En snel opleiden is onmogelijk, dat kost jaren.”

LEES OOK: Nu 1273 coronapatiënten op intensive care: ‘Capaciteit momenteel voldoende’

De beroepsgroep V&VN vindt dat het het zorgpersoneel niet kan worden aangedaan om nog verder op te schalen boven het maximum aantal bedden. “We doen een enorm beroep op die mensen. 2400 is al onorthodox. Je kunt niet vragen om boven dat onorthodoxe uit te gaan. Het is bijna een klap in het gezicht als ze horen dat we naar 3000 bedden moeten”, aldus de belangenvoorzitter.

‘Verder opschalen ic-bedden kan niet’

“Opschalen naar meer bedden kan niet. Je moet de ic-verpleegkundigen ook beschermen. Ze zijn topsport aan het bedrijven en dat gaat misschien nog wel twee of drie maanden duren. Je hebt die mensen in bescherming te nemen. Want als zij gaan uitvallen, wordt het probleem alleen nog maar groter.”

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier