De politie heeft de afgelopen weken tien malafide webshops offline gehaald. Die shops adverteerden met mondkapjes, testen en andere preventieve producten tegen het coronavirus, maar leverden de bestelde en betaalde artikelen niet, aldus het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie. Volgens de politie zijn de nepwebshops bijna niet van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze veel op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden.

De politie ziet vooralsnog geen opvallende stijging van onlinecriminaliteit, maar stelt wel vast dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit. Zo ging er een nepmail van het RIVM rond, waarin malware zat. Ook circuleerde een WhatsApp-bericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten. Hiermee probeerden criminelen de hand te leggen op bankgegevens.

Het LMIO werkt bij het opsporen van malafide webshops veel samen met andere partijen, zoals banken en internetproviders. “Maar het is belangrijk dat mensen zelf ook alert zijn”, zegt Gijs van der Linden van het LMIO. “Het is uiterst verdacht als je een bestelling alleen via een betaallink in de mail kunt betalen. Daaraan kun je herkennen dat het mogelijk niet in de haak is. En kijk voor je iets koopt ook naar reviews die een bedrijf krijgt.”

‘Je moet zo voorzichtig zijn’

Ondernemer Jacqueline Zuidweg vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 hoe criminelen misbruik kunnen maken van bankgegevens. “Dan kunnen ze je rekening gaan plunderen. Je moet er zo voorzichtig mee zijn. Zelf was mijn eigen website een paar weken geleden gehackt. Nu krijg ik steeds een rapportage hoeveel aanvallen daar iedere dag op worden uitgevoerd. Dat is gewoon bizar.”

Volgens Zuidweg moet je hier scherp op blijven. “Er zijn wel eens mails naar mijn boekhouding gestuurd die leken alsof ze van mij afkomstig waren. Met mijn handtekening die dan is vervalst. Blijf opletten dus.”

LEES OOK: Pas op! Zó gaan criminelen te werk tijdens de coronacrisis