WNL

Leids bedrijf wil begin 2021 vaccin tegen coronavirus op de markt brengen

Het Leidse bedrijf Janssen Biologics gaat aan kop in de race om een coronavaccin. Maandag maakten zij bekend een veelbelovende ‘kandidaat’ gevonden te hebben, waar ze de komende maanden specifiek onderzoek op gaan doen. Hier wordt een miljard dollar in geïnvesteerd. Het middel is nu al in productie, op ‘eigen risico’ van de producent, zodat er een voorraad klaar ligt als het daadwerkelijk effectief is.

Het vaccin zorgde voor positieve resultaten uit dierproeven. Zo bleek dat het middel antistoffen aanmaakt die zich hechten aan het virus, wat een goed teken is. Er wordt verwacht dat er eind september al op de eerste mensen ‘getest’ kan worden. Dit willen ze, om snelheid te maken, waarschijnlijk in de VS en Engeland doen, liet Janssen Biologics weten aan het FD. In Nederland zijn de regels voor klinische tests namelijk strenger, wat het proces zou vertragen.

Productie en financiering

Er wordt volgens ondernemer Jacqueline Zuidweg flink geld geïnvesteerd in dit soort initiatieven, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Het levert uiteindelijk natuurlijk heel veel op. Als je het winnende vaccin hebt uitgebracht, gaan de investeerders ook weer cashen.”

De productie en financiering worden mogelijk gemaakt door het moederbedrijf van Janssen, de Amerikaanse farmagigant Johnson en Johnson, en door BARDA, een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Deze samenwerking zorgde in het verleden al voor een vaccin tegen ebola.

‘Resultaten echt positief’

Er zijn geen garanties, maar Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen, vertelt aan NU.nl dat de eerste resultaten ‘echt positief’ zijn. “We hebben geen reden om aan te nemen dat het niet werkt.”

In 2021 hoopt het bedrijf het vaccin daadwerkelijk te kunnen inzetten.

LEES OOK: LUMC moet met crowdfundactie geld ophalen voor onderzoek naar coronavaccin: ‘Heel raar’

Door: Redactie

Exit mobile version