WNL

Deze bedrijven zien hun omzet flink omhoog gaan door coronacrisis

Het coronavirus zorgt voor grote economische schade in Nederland. Toch zijn er ook bedrijven die juist baat lijken te hebben bij deze crisis. Zo zien supermarkten door het hamsteren hun omzet flink omhoog gaan. Dat leidt ertoe dat ook andere bedrijven het onverwacht druk hebben, zoals een groothandel in het bewerken van plexiglas.

Het CBS ziet een enorme drukte in de supermarkten. “Je kunt nu zien dat er afgelopen week ineens een enorme piek was in de omzet”, zegt Peter Hein van Mulligen van van het CBS. “Echt 35 procent meer dan in dezelfde week een jaar geleden. En wat ook opvallend is, ruim 11 procent meer dan in de week voor kerst. Dat is traditioneel de week waarin de supermarkten de meeste spullen verkopen.”

De drukte in de supermarkten betekent voor een onverwachte andere branche ook een piek in de handel. In Leeuwarden heeft een groothandel in het bewerken van plexiglas een enorme toename in het aantal aanvragen. “Wij werden op de maandag nadat de eerste maatregelen werden getroffen gebeld door de Jumbo en Albert Heijn in Dokkum”, zegt strategisch directeur Marieke Pietersma. “Die vroegen om schermen die zij zouden plaatsten tussen de kassamedewerker en de klant.”

Speciaal ontwikkeld

Speciaal voor dit verzoek begon de fabriek dit soort schermen te produceren. “Wij hebben schermen ontwikkeld in verschillende types”, zegt Pietersma. “Dat bleek echt wat de mensen nodig hadden.”

“Vanwege de urgente vraag naar plexiglasschermen hebben wij eigenlijk onze hele productie omgegooid”, zegt Monique Reitsma van de marketing-afdeling. “Wij hebben twee laser-machines aanstaan en die zijn nu alleen nog maar plexiglasschermen aan het laseren.”

Honderden bestellingen

“We hebben honderden bestellingen binnengekregen in een hele korte periode van anderhalve week.” Het is zo druk dat alle afdelingen van het bedrijf moeten bijspringen in de productie. “Afgelopen week heb ik zelf ook nog meegeholpen”, zegt de marketingmedewerker. “Iedereen draagt een steentje bij op dit moment.”

Economisch onderzoeksplatform Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillissementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Door: Redactie

Exit mobile version