main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
27 maart 2020 — 16:55

Zelfstandige in coronaproblemen kan komende week steun vragen

Zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis in de financiële problemen komen, kunnen vanaf komende week steun vragen zodat hun bedrijf kan blijven bestaan. Ze kunnen inkomensondersteuning aanvragen en geld lenen. Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken bekend.

Als een zelfstandige kan aantonen dat hij verwacht onder het sociaal minimum te komen door problemen gerelateerd aan de coronacrisis, kan diens inkomen maximaal drie maanden worden aangevuld. Voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen wordt het aangevuld tot 1500 euro per maand, voor alleenstaanden 1050 euro.

Bijstandsnorm

Als zelfstandigen meer verdienen dan de bijstandsnorm, krijgen ze geen aanvulling. Dat geldt bijvoorbeeld voor zelfstandigen die ook voor een werkgever werken en met die baan meer dan het sociaal minimum verdienen.

De inkomensondersteuning lijkt erg op de al bestaande bijzondere bijstand. Wel krijgen zelfstandigen door de nieuwe regeling sneller steun, en zijn de voorwaarden soepeler. Zo wordt er niet getoetst of zelfstandigen vanuit hun vermogen de kosten kunnen betalen.

LEES OOK: ‘Ondernemers krijgen hun salaris en vakantiegeld uitgekeerd ondanks coronacrisis’

‘Misbruik kan opgespoord worden’

Dat scheelt ook een hoop werk voor de ondernemers zelf en de gemeenten, die de inkomensondersteuning moeten uitvoeren. De focus op snelheid betekent wel “dat niet al het misbruik en oneigenlijk gebruik” opgespoord kan worden.

Gemeenten ontvangen een voorschot van 250 miljoen euro om direct al wat achter de schermen te regelen. In totaal is voor de regeling 3,8 miljard euro gereserveerd. Tot en met 31 mei kunnen zelfstandigen ondersteuning aanvragen bij hun gemeente.

Lening

Ondernemers die in geldproblemen komen, kunnen een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal 10.157 euro aanvragen. Deze is binnen vier weken beschikbaar. Ondernemers hebben drie jaar de tijd om af te lossen, en hoeven dat pas vanaf januari 2021 te doen. Ze betalen 2 procent rente.

LEES OOK: ‘Bij lockdown stort de Nederlandse economie volledig in’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier