WNL

Extra druk op mantelzorgers tijdens coronacrisis: ‘Fysiek en mentaal heel zwaar’

Er komt veel extra druk op de schouders van mantelzorgers te liggen nu bijvoorbeeld dagbesteding en psychologische hulp voor hulpbehoevenden is weggevallen door het coronavirus. “We weten niet of we het vol kunnen houden”, zegt mantelzorger Antine van Goor in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De verwachting is dat mantelzorgers de komende tijd méér zorgen zullen moeten overnemen, omdat de thuiszorg, begeleiding of hulp in het huishouden niet langs kan komen vanwege gevaar om het coronavirus op te lopen.

Van Goor, die mantelzorger is voor haar zoon, merkt ook dat het drukker is. “Voor ons is het heel zwaar”, doelt ze op de taken voor haar en haar man. “Het is fysiek zwaar, omdat je hem continu moet tillen van het ene hulpmiddel naar het andere. En mentaal zwaar, omdat je niet weet hoelang het allemaal gaat duren.”

Mantelzorgers helpen

Ook merkt Van Goor de onzekerheid over het coronavirus. Dat gaat niet alleen over de periode dat de crisis nog gaat duren, maar ook over de angst om zelf ziek te worden. “We weten niet of we het vol kunnen houden, maar we maken er het beste van.”

SGP-voorman Kees van der Staaij is blij dat er veel maatschappelijke initiatieven in de samenleving zijn om mantelzorgers te ondersteunen. Voor hulp aan mantelzorgers bij de zorg voor hun kind of ouders zou volgens Van der Staaij ook naar de gemeente kunnen worden gekeken. “Als die oudere demente dame niet naar de dagopvang kan, hoe kan de gemeente daarin dan ondersteuning bieden? Daar is waar vanuit de overheid naar gekeken moet worden.”

LEES OOK: Mantelzorgers ervaren enorme regeldruk: ‘Moe van het vechten tegen de witte jassen-maffia’

Door: Redactie

Exit mobile version