WNL

Wanneer merken we de effecten van coronamaatregelen?

Ziekenhuizen in Brabant durven niet te voorspellen wanneer de piek komt in het aantal coronapatiënten. Dat zegt Financieel Dagblad-journalist Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland. “Het blijft allemaal heel onzeker.”

Donderdag is het twee weken geleden dat het kabinet de eerste vergaande maatregelen aankondigde. Volgens Dijkman wordt daarom aan het eind van deze week meer duidelijk over de effecten. “Het duurt ongeveer een week vanaf besmetting dat mensen klachten gaan krijgen. Dan duurt het vaak nog een week voordat ze ernstiger ziek worden en naar het ziekenhuis moeten. Wat dat betreft zou je eind deze week de eerste resultaten kunnen zien.”

‘We weten niet wanneer de piek komt’

In Brabant, de provincie met de meeste coronapatiënten (1739 volgens de laatste cijfers van het RIVM), is het volgens ziekenhuizen nog onzeker wanneer het aantal besmettingen daalt. Dijkman: “Ik heb contact gehad met ziekenhuizen in Brabant, over wat zij verwachten. Hen staat deze week een piek te verwachten, of daar staan ze midden in. Zij zeggen: het zag er de afgelopen dag goed uit, maar we weten niet wanneer de piek komt. Het is moeilijk te voorspellen. Ze hebben er vertrouwen in dat ze het aankunnen, maar verder kijken dan een paar dagen is eigenlijk heel moeilijk.”

Uit cijfers van het RIVM bleek dat er zondag 545 nieuwe patiënten waren bijgekomen, minder dan de dagen daarvoor. Maandag steeg het aantal besmettingen echter met 811.

Zoektocht naar medicijn

De Nederlandse bloedbanken van Sanquin starten met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoek kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van symptomen bij andere patiënten.

Viroloog Marion Koopmans zegt dat er onderzoek wordt gedaan naar vier mogelijke medicijnen. “Voor het medicijn zijn nu een aantal studies gaande, met vier kandidaat-medicijnen waar naar gekeken wordt. Het verhaal van bloed winnen en dat gebruiken om patiënten te behandelen, is één van de manieren waarop dat misschien zou kunnen.”

Volgens Koopmans wordt er ook gekeken naar vaccins. “Er is één vaccin, en binnenkort een tweede, dat zover is dat het op mensen getest wordt op veiligheid en werkzaamheid. Maar daarna heb je nog wel een hele tijd nodig om het echt te maken als dat goed zou werken.” Volgens de viroloog duurt dat waarschijnlijk twaalf tot achttien maanden.

LEES OOK: RIVM: Aantal doden door coronavirus in Nederland stijgt met 63 naar 276

Door: Peter Visser

Exit mobile version