WNL

Nieuwe maatregelen coronavirus: Bijeenkomsten verboden tot 1 juni, handhaving met boetes

lockdown

Evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden en de politie mag boetes uitdelen aan overtreders van de geldende maatregelen rondom het coronavirus. Burgemeesters krijgen daarnaast de mogelijk om via een noodverordening in te grijpen en locaties te sluiten. Dat maakte minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zojuist bekend in een persconferentie.

Ook evenementen van minder dan 100 personen kunnen niet doorgaan. Deze ondergrens is verdwenen, zo maakte de minister duidelijk. Grapperhaus benadrukt dat de Nederlander zo veel mogelijk alleen naar buiten moet gaan: “Doe het voor de gezondheid van kwetsbaren in de samenleving.”

Boetes uitdelen

De politie mag vanaf nu ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen anderhalve meter afstand houden en burgemeesters krijgen de mogelijkheid om via een noodverordening in te grijpen. Hierbij kunnen specifieke locaties afgesloten worden als er te veel mensen samenkomen, ook kunnen dan boetes worden uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels houden.

‘Als gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis’

Grapperhaus werd bijgestaan door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en premier Mark Rutte. De Jonge maakte bekend dat de maatregelen ook strenger worden voor gezinnen. “Als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.” Premier Rutte had lof voor de artsen in Noord-Brabant en de hulp die de Brabantse ziekenhuizen krijgen vanuit het land. “Al die helden en helpers in de zorg moeten weten dat wij ons aan de regels houden.”

Vanmiddag werd door het RIVM bekendgemaakt dat er sinds gisteren 34 Nederlanders zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, in totaal zijn dit er nu 213. Ook zijn er 545 positieve besmettingen bijgekomen sinds gisteren, 4749 mensen zijn op dit moment besmet met het virus.

LEES OOK: Aantal doden door coronavirus door de grens van 200, meer dan 500 nieuwe besmettingen

Door: Redactie

Exit mobile version