WNL

Kan de uitkomst van het MH17-proces de populariteit van Poetin beïnvloeden?

Op 17 juli 2014 voltrok zich een ramp die in ons nationale geheugen gegriefd staat: vlucht MH17 werd boven het Oost-Oekraïense dorp Hrabove uit de lucht geschoten door een Russische raket. Het proces rond de aanslag is inmiddels in volle gang. Veel bewijsstukken wijzen richting Rusland,  maar president Poetin ontkent nog altijd elke betrokkenheid. Wat betekent dit voor zijn regime?

In de WNL-documentaire Rusland en de MH17 (maandag te zien om 20.30 op NPO2) probeert Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker antwoord te krijgen op deze en andere prangende vragen. “De populariteit van Poetin wordt niet bepaald door de uitkomst van het proces”, voorspelt Waterdrinker in de documentaire.

LEES OOK: OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Populariteit Poetin

In de jaren ’80 en ’90 was Rusland zwart en grijs. Er waren tekorten, restaurants en winkels bleven gesloten. Waterdrinker: “Je zou kunnen zeggen dat Poetin een social contract heeft gesloten met het volk toen hij aan de macht kwam. Hij zei: ‘Ik zorg dat jullie het ieder jaar beter krijgen, maar knijpen jullie dan een beetje een oogje toe op het gebied van mensenrechten en andere zaken.”

De aanpak van Poetin bleek een succes. In de afgelopen twintig jaar hebben de meeste Russen het beter gekregen. Waterdrinker: “Dat sociale contract heeft gewerkt. De winkels zijn weer vol. Ze kunnen vrij reizen naar het buitenland. Vooral dat bepaalt de populariteit van Poetin en niet MH17 ramp. Dit is nu de realiteit in Rusland.”

De documentaire Rusland en de MH17 wordt maandag (2 maart) om 20.30 uitgezonden op NPO2. Na de uitzending is de documentaire hier terug te kijken via NPO Start

Door: Redactie

Exit mobile version