main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp
24 februari 2020 — 14:54

Neef Ridouan Taghi staat terecht voor moord op advocaat Wiersum

Anouar Taghi, neef van de onlangs in Dubai gearresteerde vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. De 26-jarige Anouar wordt ervan verdacht advocaat Derk Wiersum vorig jaar te hebben vermoord, weet het ANP.

De eerste inleidende zitting in deze zaak is 4 maart in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het is niet duidelijk of Anouar daarbij aanwezig is, hij kan zich ook door zijn advocaat laten vertegenwoordigen. Advocaat André Seebregts was niet bereikbaar voor een reactie.

LEES OOK: Ridouan Taghi toch niet aanwezig bij eerste zitting 

Giërmo B.

In de zaak rond de moord op Wiersum zit ook Giërmo B. vast. Hij ontkent iets met de moord te maken te hebben. Er zit ook een derde persoon vast, hij werd eind januari opgepakt. Het is niet duidelijk wie er daadwerkelijk heeft geschoten. Het OM vermoedt dat Anouar Taghi de moord heeft gecoördineerd, zo werd duidelijk tijdens de inleidende zitting in de zaak van B.

Derk Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi als hoofdverdachte geldt. Hoewel van een formele verdenking (nog) geen sprake is, wordt Ridouan Taghi – die nadrukkelijk met achternaam genoemd wil worden – gezien als het brein achter de schokkende moord op de advocaat.

Wraakmoord broer Nabil B. door Ridouan Taghi

B. heeft een reeks belastende verklaringen afgelegd tegen Taghi en diens veronderstelde handlangers. In maart 2018 werd B.’s (niet-criminele) broer vermoord. Aangenomen wordt dat Taghi ook in die moord de hand heeft gehad. Wraak op ‘verrader’ Nabil B. zou zijn motief zijn geweest.

Taghi was lang voortvluchtig en werd in december aangehouden in Dubai. Ook zijn vermoedelijke ‘adjudant’ Saïd Razzouki bleef geruime tijd spoorloos. Hij werd eerder deze maand opgepakt in Medellín in Colombia.

LEES OOK: Handlanger Ridouan Taghi en bendeleider maakte crime programma voor RTL

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer