main-logo NPO Start
Word lid
Op1 - 21 februari 2020 — 00:09

Keklik Yücel: ‘Intimiderende AlFitrah-imam is gevaar voor de rechtstaat’

Suhayb Salam, de veelbesproken imam van de alFitrah-moskee in Utrecht is een gevaar voor de Nederlandse rechtstaat. Dat zegt integratiedeskundige Keklik Yücel in de talkshow Op1. Volgens Yücel waant hij zich onaantastbaar en moet de rest van de samenleving daarom gewezen worden op het gevaar vanuit hem en zijn organisatie.

Salam werd eerder deze week ondervraagd door de speciale enquêtecommissie van de Tweede Kamer die onderzoek doet naar de buitenlandse financiering van moskeeën in Nederland. Salam zou in dat gesprek mogelijk onder ede hebben gelogen.

‘Imam is agressor’

Tijdens het gesprek kwam Salam bovendien meerdere keren in aanvaring met de leden van de commissie. Volgens de imam is er sprake van een ‘schijnvertoning’. Yücel omschrijft Salam als een agressor.

“Ik zie een fanatisme waar onze jeugd aan ten prooi kan vallen en op dit moment ook met anti-democratische denkbeelden wordt vergiftigd.” Yücel noemt als voorbeeld onder meer het afwijzen van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en homo’s en hetero’s.

LEES OOK: Hoogleraar: ‘OM mist daadkracht om haatpredikers te vervolgen’

De integratiedeskundige is daarom blij dat de Tweede Kamer de stap heeft gezet om beïnvloeding rond moskeeën te onderzoeken. “Dit gaat niet meer over religie of vrijheid van godsdienst. Het is gevaarlijk wat gaande is. Het is nu al een gevaar voor de rechtstaat, want binnen deze gemeenschappen bezwijken jonge mannen en vrouwen aan de onderdrukking en intimidaties van dit soort lieden”, doelt Yücel op Salam.

Leven in Nederland

Columnist Özcan Akyol vindt het jammer dat de commissie niet gevraagd heeft wat Salam in Nederland doet. “Ik had hem willen vragen waarom hij überhaupt in Nederland wil leven. Als je zoveel moeite hebt met ons… Hij hoeft niet veel te zeggen om te laten zien dat hij een totale minachting heeft voor al onze regels en omgangsnormen.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer