WNL

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Sigaretten

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die roept het kabinet op om hierover afspraken te maken met de moederbedrijven, meldt het AD.

Als de winkels niet luisteren, dan krijgen ze een wettelijke verplichting, vindt de Kamermeerderheid. De branche is op dit moment al bezig met een uitstalverbod: tabakswaren moeten per 1 juli zo veel mogelijk uit het zicht zijn van klanten.

‘Één grote ramp’

Pompbaas Ewout Klok uit Hoogeveen is woest en noemt het tabaksverbod tegenover het AD één grote ramp. “Wat is dat toch met deze grillige overheid die tegenwoordig werkelijk álles aan banden wil leggen? Natuurlijk, het is heel nobel om het braafste jongetje van de klas te willen zijn, maar Den Haag bereikt hiermee een averechts effect.”

Voor pomphouders is de verkoop van sigaretten namelijk goed voor zestig tot zeventig procent van de omzet van tankstations, zo ook bij Klok. “Zelf ben ik niet volledig afhankelijk van de verkoop van tabak, maar ik moet wel rekening houden met een andere bedrijfsvoering en wellicht zelfs ontslagen”, vreest hij.

“Dit wordt een drama voor de meeste pomphouders. Tabak is slecht en ik vind het terecht dat we stapje voor stapje naar een samenleving gaan waarin roken als bijzonder gezien wordt. Maar op dit moment is er behoefte aan tabak en dat kun je met dit verbod niet wegnemen.”

LEES OOK: Veel zorgen over gezondheidsrisico’s e-sigaretten na doden in Amerika

Door: Redactie

Exit mobile version