main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 20 februari 2020 — 10:52

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet in de bouw steeg in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,1 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2018. De omzetgroei in de eerste drie kwartalen van 2019 was wel een stuk hoger dan nu, stelt het CBS.

Bijna alle bouwbedrijven hebben een minder kwartaal achter de rug en zagen hun omzet minder hard stijgen dan in de rest van 2019. Het aantal faillissementen in de bouw steeg bovendien voor het zesde kwartaal op rij. In heel 2019 werden er 490 faillissementen uitgesproken, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2018.

LEES OOK: Slecht nieuws! Nieuwbouwwoningen opnieuw duurder geworden

Dat het minder goed gaat in de bouwsector, mag je best opvallend noemen. Er is de laatste tijd immers veel vraag naar woningen en kantoren die moeten worden gebouwd.

‘Bouw wacht op politiek’

Volgens politiek journalist Barbara Rijlaarsdam hebben bouwbedrijven veel last van de stikstofproblematiek, waardoor de bouw deels stil is komen te liggen. De politiek denkt na over oplossingen voor die problemen, maar die zijn er nog niet.

“Er worden steeds maatregelen aangekondigd, maar het hele pakket laat op zich wachten”, zegt Rijlaarsdam in Goedemorgen Nederland. “Het gaat nu vooral over de boeren, maar de bouw moet ook aangezwengeld worden.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer