WNL

Heeft het coronavirus invloed op uw pensioen?

Coronavirus

Een crisis heeft vrijwel altijd invloed op de financiële markten. Dit geldt ook voor coronavirus Covid-19, dat eind vorig jaar in China is ontstaan en sindsdien de wereld in z’n greep houdt. De angst voor een wereldwijde pandemie heeft de aandelenmarkt onder druk gezet, waardoor ook pensioenfondsen minder goede zaken hebben gedaan. En dat kan invloed hebben op uw pensioen.

Zo zakte de dekkingsgraad van ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, van 97.8 procent naar 94.1 procent. Dit betekent dat het pensioenfonds van elke euro die ze moeten uitbetalen, nu slechts 94.1 cent in huis heeft om daadwerkelijk uit te keren. Ook bij zorgfonds PFZW is de dekkingsgraad van 99,2 naar 95,7 procent gedaald. Metaalfondsen PME en PMT zagen hun dekkingsgraad eveneens dalen: van 99 naar 96 procent.

Hoe werkt de dekkingsgraad van pensioenfondsen?

De regels stellen dat fondsen van elke honderd euro die ze moeten uitkeren daadwerkelijk honderd euro in de kas moeten hebben: de zogenoemde dekkingsgraad. Zodra dit bedrag onder de honderd euro zakt, is er nood aan de man en moet er mogelijk gekort worden op pensioenen.

Eind vorig jaar heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de noodklok geluid. De pensioenfondsen kregen van de minister langer de tijd om orde op zaken te stellen. Ze hoeven dit jaar niet te korten zolang de dekkingsgraad minimaal 90 procent is. Diverse fondsen sloten het jaar evenwel af met een dekkingstekort.

De invloed van het coronavirus op pensioen

Het coronavirus lijkt niet te helpen in de strijd van pensioenfondsen om de dekkingsgraad weer op 100 procent of hoger te krijgen. Een woordvoerster van het ABP erkent dat de uitbraak van het virus het lastig maakte voor het fonds. “Maar de rente speelde ook een rol. Het gaat echt om een combinatie van die twee.”

De kans dat pensioenen het komende jaar alsnog gekort moeten worden, is aannemelijk.  Daarvoor waarschuwde onder meer het ABP eerder dit jaar al. De bal ligt nu bij het kabinet, dat bezig is met de uitwerking van het pensioenakkoord dat de werkgevers en vakbonden vorig jaar hebben gesloten.

LEES OOK: ‘Pensioenen komende jaren mogelijk alsnog omlaag’

Door: Redactie

Exit mobile version