WNL

‘Haartransplantatie wordt in de toekomst net zo gangbaar als een beugel’

Het aantal mensen dat in Nederland een cosmetische ingreep ondergaat stijgt de laatste jaren steeds verder. Botox is het populairst, maar ook de duurdere borstvergrotingen en liposucties zijn in trek. Niet alleen vrouwen kiezen voor een ingreep, ook steeds meer mannen. Vooral voor haartransplantaties, zo is te zien in het tv-programma Stand van Nederland.

Uit cijfers blijkt dat je voor botox zo’n 225 euro voor moet betalen. De business van de cosmetische ingrepen is lucratief, want voor een borstvergroting moet je als vrouw al snel 3500 euro neerleggen. Voor liposuctie moet je 1500 euro rekenen en voor een ooglidcorrectie 1000.

Bij mannen zijn vooral de haartransplantatie populair. “Vroeger schaamden mensen zich ervoor om geld uit te geven aan een operatie voor hun uiterlijk”, zegt Albert te Voortwis, mede-eigenaar van een bedrijf dat deze transplantaties uitvoert. “Dat is nu maatschappelijk geaccepteerd.”

LEES OOK: Deze acupuncturist verwacht 1076 jaar oud te worden: ‘Was vroeger normale leeftijd’

In 1980 kozen zo’n 200 mensen voor een haartransplantatie, blijkt uit cijfers van de Haarstichting. Nu zijn dat er jaarlijks ongeveer 5000, een stijging van maar liefst 2400 procent. De doelgroep voor deze ingreep is voor negentig procent man.

‘Jeugdiger maken’

Willem Langenberg is één van hen. “Ik denk dat het me jeugdiger maakt, ik hoop een jaar of tien”, vertelt hij terwijl medewerkers van de kliniek voor haartransplantatie zijn hoofd onder handen nemen. “Ik ben wel ijdel. Als ik ’s morgens in de spiegel kijk, ben ik al vrolijk. Maar misschien dat ik nu nog vrolijker word”, doelt hij op de reden achter zijn haartransplantatie.

Toekomst

De haartransplantatie is met name in Azië en Amerika populair. “En we zien ook groei in Nederland”, zegt Te Voortwis. Dat de prijzen ook niet enorm omhoog gaan, zal er volgens hem aan bijdragen dat de populariteit van haartransplantaties in de loop der jaren alleen maar verder zal stijgen.

LEES OOK: Deze wetenschapper ontwikkelt een levenselixer om veroudering te voorkomen

“Ik verwacht dat een haartransplantatie in de toekomst net zo gangbaar is als dat mensen nu voor een beugel kiezen, omdat hun tanden niet zo zijn zoals ze willen. Mensen zullen in de toekomst ook hun geld uitgeven aan haartransplantatie, omdat ze kun kapsels anders willen.”

Nederlanders doen steeds meer om gezond en mooi oud te worden. En daar valt flink aan te verdienen. Hoe gaat dat? Kijk de nieuwste aflevering van Stand van Nederland over de eeuwige jeugd terug via NPO Start!  

Door: Redactie

Exit mobile version