main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 januari 2020 — 09:18

‘Haartransplantatie wordt in de toekomst net zo gangbaar als een beugel’

Het aantal mensen dat in Nederland een cosmetische ingreep ondergaat stijgt de laatste jaren steeds verder. Botox is het populairst, maar ook de duurdere borstvergrotingen en liposucties zijn in trek. Niet alleen vrouwen kiezen voor een ingreep, ook steeds meer mannen. Vooral voor haartransplantaties, zo is te zien in het tv-programma Stand van Nederland.

Uit cijfers blijkt dat je voor botox zo’n 225 euro voor moet betalen. De business van de cosmetische ingrepen is lucratief, want voor een borstvergroting moet je als vrouw al snel 3500 euro neerleggen. Voor liposuctie moet je 1500 euro rekenen en voor een ooglidcorrectie 1000.

Bij mannen zijn vooral de haartransplantatie populair. “Vroeger schaamden mensen zich ervoor om geld uit te geven aan een operatie voor hun uiterlijk”, zegt Albert te Voortwis, mede-eigenaar van een bedrijf dat deze transplantaties uitvoert. “Dat is nu maatschappelijk geaccepteerd.”

LEES OOK: Deze acupuncturist verwacht 1076 jaar oud te worden: ‘Was vroeger normale leeftijd’

In 1980 kozen zo’n 200 mensen voor een haartransplantatie, blijkt uit cijfers van de Haarstichting. Nu zijn dat er jaarlijks ongeveer 5000, een stijging van maar liefst 2400 procent. De doelgroep voor deze ingreep is voor negentig procent man.

‘Jeugdiger maken’

Willem Langenberg is één van hen. “Ik denk dat het me jeugdiger maakt, ik hoop een jaar of tien”, vertelt hij terwijl medewerkers van de kliniek voor haartransplantatie zijn hoofd onder handen nemen. “Ik ben wel ijdel. Als ik ’s morgens in de spiegel kijk, ben ik al vrolijk. Maar misschien dat ik nu nog vrolijker word”, doelt hij op de reden achter zijn haartransplantatie.

Toekomst

De haartransplantatie is met name in Azië en Amerika populair. “En we zien ook groei in Nederland”, zegt Te Voortwis. Dat de prijzen ook niet enorm omhoog gaan, zal er volgens hem aan bijdragen dat de populariteit van haartransplantaties in de loop der jaren alleen maar verder zal stijgen.

LEES OOK: Deze wetenschapper ontwikkelt een levenselixer om veroudering te voorkomen

“Ik verwacht dat een haartransplantatie in de toekomst net zo gangbaar is als dat mensen nu voor een beugel kiezen, omdat hun tanden niet zo zijn zoals ze willen. Mensen zullen in de toekomst ook hun geld uitgeven aan haartransplantatie, omdat ze kun kapsels anders willen.”

Nederlanders doen steeds meer om gezond en mooi oud te worden. En daar valt flink aan te verdienen. Hoe gaat dat? Kijk de nieuwste aflevering van Stand van Nederland over de eeuwige jeugd terug via NPO Start!  

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer