WNL

Ziekenhuizen hebben 200 bedden voor corona-patiënten: ‘We zijn er klaar voor’

Medisch specialisten in heel Nederland bereiden zich voor op de mogelijke komst van het coronavirus. Zo ook in het UMC Utrecht, waar een isolatieruimte is ingericht voor verdachte gevallen. “We zijn er klaar voor”, zegt verpleegkundige Hans Suik in Goedemorgen Nederland.

Vanochtend vertrekt het eerste vliegtuig met Europeanen die worden geëvacueerd uit Wuhan. Twintig Nederlanders zullen worden teruggehaald uit de regio. “Ze zullen al voor ze in het vliegtuig gaan gecontroleerd worden”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. “Dan weet je al of ze geïsoleerd moeten worden. Het is heel zorgelijk als er mensen besmet zijn, maar we moeten ons in Nederland niet heel erg ongerust maken. De ziekenhuizen zijn er klaar voor en er zijn op dit moment geen besmettingen in Nederland.”

200 bedden

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft opdracht gegeven om te inventariseren hoeveel medische hulpmiddelen beschikbaar zijn om het virus onder controle te houden. Het gaat daarbij om mondkapjes, handschoenen, doktershandschoenen, maar ook om bedden die beschikbaar zijn voor verpleging in strikte isolatie. Dat zijn er zo’n tweehonderd.

Verpleegkundige Hans Suik van het UMC Utrecht laat in Goedemorgen Nederland zien hoe zo’n isolatieruimte eruitziet. Door middel van speciale sluis wordt de kans op besmetting zo klein mogelijk gemaakt, legt Suik uit. “Het ziekenhuis neemt zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen en is er klaar voor om verdachte patiënten te verzorgen en te testen op het virus.”

In Utrecht kunnen vier tot vijf corona-patiënten worden opgevangen. “En anders hebben we altijd het calamiteitenhospitaal”, zegt Suik. “Dan zul je overgaan op grootschalige opvang.”

Of het virus ook echt in Nederland zal opduiken is nog de vraag. “Er zijn al geluiden dat het virus in Frankrijk is. Het is best reëel om te denken dat het ook in Nederland opduikt, maar we zijn er klaar voor”, zegt Suik.

LEES OOK: Coronavirus duikt op in Duitsland, onderzoeken naar medicijn in volle gang

Door: Redactie

Exit mobile version