main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2020 — 11:32

Vechtpartij en nazi-vergelijking bij lokale SP-fracties: ‘Dit is wel heel mis’

Het rommelt binnen verschillende lokale afdelingen van de SP. Zowel in Breda als in Midden-Groningen kwamen de socialisten onlangs in opspraak. Vanuit de landelijke politiek worden de incidenten met verbazing gevolgd. “Dit is wel heel mis”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In Breda ontstond er vorige week een vechtpartij tijdens een vergadering, die ging over de positie van één van de gemeenteraadsleden. Er zouden klappen zijn gevallen en bedreigingen zijn geuit, schrijft de regionale krant BN De Stem.

Ook in Midden-Groningen stond de SP in de negatieve belangstelling. Fractievoorzitter Maarten Kluit besloot gisteren op te stappen nadat hij onlangs Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet op Twitter uitschold voor ‘nazi’.

LEES OOK: SP-voorzitter Midden-Groningen heeft spijt van nazi-tweet richting Baudet

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz vindt het logisch dat er een storm aan kritiek kwam na de opmerking van Kluit. “Zo’n tweet is totaal ongepast, zeker als je kijkt wat de lading van zo’n term is”, zegt zij in Goedemorgen Nederland.

‘Vechtpartij SP heftig’

ChristenUnie-voorman Segers ziet dat het flink “mis” is binnen de lokale SP. “Het is heftig als mensen elkaar te lijf gaan. De politiek is soms pittig, maar het moet wel echt bij woorden blijven”, doelt hij op de vechtpartij in Breda.

Ook voor de tweet uit Midden-Groningen heeft Segers geen goed woord over. “Zo’n vergelijking is ongepast, zeker in deze context. Voor de rest laat ik het bij de SP en wens ik ze heel veel sterkte met elkaar.”

LEES OOK: SP-raadslid wilde Johan Derksen ‘laten afschieten’ voor kritiek op voetbalvrouwen: ‘Niet zo bedoeld’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer