WNL

Pas op! Op deze nieuwe manier proberen oplichters je te beroven

Whatsapp

Opgepast, op WhatsApp zijn oplichters actief die zich voordoen als familielid en vragen om geld. Dat meldt de politie Zeeland-West Brabant.

De oplichters doen zich vaak voor als een volwassen zoon of dochter en hebben ‘dringend’ geld nodig. In werkelijkheid gaat het dus om een oplichter, die de belofte doet het geld snel terug te betalen. Daar komt vervolgens nooit wat van terecht.

‘Nieuw telefoonnummer’

Eerst laten de oplichters weten een nieuw telefoonnummer te hebben. Aan identiteit wordt ook gedacht: een social media-profielfoto van het familielid wordt gebruikt als foto op WhatsApp. Ook is door de oplichters onderzocht hoe de mensen elkaar aanspreken en wie de familierelaties zijn.

‘Ik krijg een foutmelding, kan jij het voorschieten?’

Hoe zo’n gesprek verloopt, lees je op de site van fraudehelpdesk. Vader wordt door zijn ‘zoon’ Danny aangesproken. “Pa, Danny hier, ik heb een ander toestel. Kun je me ff helpen?”, vraagt de oplichter.

De vader antwoord: ‘zeg het maar’. “Ik heb nog twee openstaande rekeningen, alleen ik krijg steeds een foutmelding. Kan jij ze even voorschieten?” De politie raadt naar aanleiding hiervan aan je Facebookpagina af te schermen voor onbekenden.

‘Stem familielid is te horen’

De politie laat weten dat de oplichters handig zijn in het omzeilen van kritische vragen. Wanneer je belt naar het nieuwe telefoonnummer hoor je veel ruis en een stem. Mensen denken vervolgens de stem van het familielid te horen en betalen. Slachtoffers zijn meestal ruim 2000 euro kwijt door de oplichting.

De politie raadt dan ook aan om meteen aangifte te doen, dan kunnen er in samenwerking met banken en met toestemming van het Openbaar Ministerie onderzoeksmiddelen ingezet worden.

LEES OOK: 19-jarige man uit Hoogezand opgepakt voor tientallen oplichtingen via WhatsApp

Door: Redactie

Exit mobile version