WNL

Delta Air Lines krijgt 45.000 boete voor uitzetten ‘bezwete’ moslim op Schiphol

Delta Air Lines

In de zomer van 2016 werd op Schiphol een moslim uit een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Delta Air Lines gezet, omdat hij ‘verdacht om zich heen keek en veel aan het zweten was’. Een soortgelijk incident deed zich een paar dagen eerder ook voor in Parijs. Beide acties bleken achteraf onterecht, waardoor de vliegtuigmaatschappij van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een boete van 45.000 euro opgelegd heeft gekregen.

Het vliegtuig op Schiphol vertrok in eerste instantie gewoon bij de gate, omdat een gezagvoerder niks verdacht zag in het gedrag van de man. Toen het cabinepersoneel bleef klagen, besloot hij toch tot actie over te gaan. De man werd uit het vliegtuig gezet en het gebied rond zijn zitplek werd uitgekamd. Er werd niks gevonden.

In Parijs werd een islamitisch stel eveneens uit het vliegtuig gezet, omdat ze een nerveuze indruk maakten en mogelijk iets in een smartphone stopte. Ook zou hij meerdere keren ‘Allah’ op zijn smartphone hebben ingetikt.

Voorbeeld stellen 

Het ministerie wil met de boete een voorbeeld stellen aan andere vliegtuigmaatschappijen. Delta Air Lines zegt het niet eens te zijn met het oordeel, omdat ze naar eigen zeggen ‘handelden op basis van het gedrag van de passagiers en niet op basis van hun afkomst’. Wel zegt de maatschappij dat ze de situaties ‘anders hadden kunnen aanpakken.’

Door: Redactie

Exit mobile version