WNL

‘Vader spookgezin Ruinerwold wilde paradijs stichten, maar was bikkelhard voor z’n kinderen’

De vader van het ‘spookgezin’ in Ruinerwold wilde zijn eigen “paradijsje op aarde” stichten, maar mishandelde zijn kinderen daarbij op gruwelijke wijze. Dat blijkt uit het boek Spookhoeve Ruinerwold van misdaadverslaggevers van De Telegraaf Silvan Schoonhoven en Marcel Vink. “We probeerden in de geest te kruipen van Gerrit Jan van D.”, zegt Schoonhoven in Op1.

“Je leert hoe hij zo is geworden en waarom hij deed wat hij deed”, zegt Schoonhoven. “Hoe hij kwam aan dat enorme wantrouwen tegen de buitenwereld. De overheid, z’n buren, het schoolbestuur, hij wantrouwde iedereen.”

Bronnen

Schoonhoven en Vink hadden bij het schrijven van het boek inzage in het politiedossier. “We hebben twee grote bronnen voor ons boek. We hebben inzage gehad in een grote hoeveelheid documenten van Gerrit Jan van D. zelf. Dat gaat om chatgesprekken en notitieboeken. Daarnaast hadden we inzage stukken uit het politiedossier.”

De bronnen die de verslaggevers tot hun beschikking hadden, bevatten schokkende informatie, zegt Vink. “We vielen van de ene in de andere verbazing. Dit was zo uniek en bijzonder, we zagen gelijk dat dit een boek waard was.”

Eigen religie

De vader wilde zijn eigen religie stichten, zo blijkt in het boek. “Hij had het idee dat de hele wereld hem vijandig gezind was. Hij wilde zijn eigen Hof van Eden stichten, waarin zijn eigen gezin het heiligste der heiligen was. Dat gezin moest tegen elke prijs worden afgeschermd van kwalijke invloeden. Niets mocht zomaar het huis inkomen.”

Van D. liet zich voor zijn godsdienst inspireren door een Koreaanse sekte. “Hij heeft daar heel veel van gebruikt in zijn eigen religie”, zegt Vink. “De reinheid is daarbij heel belangrijk. Als dat in gevaar komt moet alles worden gedaan om die reinheid terug te krijgen.” Een van de manieren om dat te bewerkstelligen was met fysiek geweld.

Reactie kinderen

De kinderen van Van D. laten in een reactie weten niet blij te zijn met het boek. “Het kwetst ons dat er in de titel wordt gesproken van een duister gezin, waardoor het lijkt alsof wij iets verkeerd gedaan hebben”, zo schrijven zij.

Ondanks dat de verslaggevers toegang hadden tot het politiedossier, zijn zij “terughoudend met die informatie omgegaan”, zegt Schoonhoven. “Wij hebben ons vooral gericht op Gerrit Jan van D., en wat hij gedaan heeft.”

Door: Redactie

Exit mobile version