main-logo NPO Start
Word lid
WNL Haagse Lobby - 13 januari 2020 — 22:12

‘Spanning tussen rechter en wetgever gaan we vaker krijgen door versplinterde politiek’

Zaken waarbij de uitspraak van een rechter spanning oplevert met de politiek, zoals in de Urgenda-zaak of de terugkeer van IS-kinderen, zullen de komende tijd vaker voorkomen. Die voorspelling doet Henk Naves, voorzitter Raad voor de Rechtspraak, in het radioprogramma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De uitspraak in de Urgenda-zaak, waarbij werd bepaald dat Nederland maatregelen moét nemen om de CO2-uitstoot te beperken, kwam de rechters op veel kritiek te staan. Ditzelfde gold bij de uitspraak dat Nederland zich moest inzetten om IS-kinderen terug te halen. De rechters kregen het verwijt dat zij op de stoel van de politiek gingen zitten, terwijl de politiek over deze zaken zou moeten beslissen.

Parlement en rechter

Naves vindt het niet raar dat mensen, zoals bij de Urgenda-zaak of de IS-kinderen, naar de rechter stappen om een uitspraak af te dwingen. “We hebben een steeds meer versplinterd politiek landschap met veel partijen. In zo’n versplinterd landschap is het moeilijk om grote problemen op te lossen. En als het parlement er niet uitkomt, stappen mensen met vragen naar de rechter, die daarop een antwoord moet geven.”

LEES OOK: Rechtsgeleerde verbijsterd over besluit omtrent Howick en Lili: ‘We negeren het oordeel van de rechterlijke macht’

De Raad voor de Rechtspraak-voorman voorziet dat dit beeld, waarin burgers niet op de politiek wachten maar meteen naar de rechter stappen voor een antwoord, de komende tijd vaker zal voorkomen. “En dat we dit spanningsveld tussen wetgever en rechterlijke macht steeds vaker op tafel gaan krijgen.” Naves denkt aan meerdere onderwerpen waarop dat zou kunnen gebeuren, zoals migratie, klimaat en vuurwerk.

Uitspraken Baudet

Waar de politiek zich soms ergert aan de rechters, is dat andersom ook het geval. Naves stoorde zich bijvoorbeeld aan de stilte in de politiek na uitspraken van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Die sprak na de uitspraken in de Urgenda-zaak en de zaak over IS-kinderen over een “sluipende machtsovername van de democratie door de rechterlijke macht”.

“Wat ik gemist heb is een tegengeluid vanuit de Kamer”, blikt Naves terug op de uitspraken van Baudet eind vorig jaar. “Ik had verwacht dat Kamerleden het voor de rechterlijke macht zouden opnemen. Dat heb ik niet of maar heel weinig gehoord en dat baart mij wel zorgen. Wij vormen met elkaar de rechtsstaat. Wat mij opvalt is dat politieke partijen hun mond houden over dit onderwerp. Laten we erover praten. Stilzwijgen brengt ons niet verder.”

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Jan de Witte heeft een turbulent 2019 achter de rug. De muzikant verliet de Volendamse groep de 3J’s om zich te richten op een solocarrière. Onder de naam Blanko maakt hij muziek die niet in een hokje te stoppen is. Luister vanaf 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Al 17 doden door coronavirus: KLM neemt nog geen maatregelen

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen naar zeventien. In de centrale provincie Hubei…

Lees meer

Nikkie Tutorials op de bank bij Ellen DeGeneres: ‘Ik ben eindelijk vrij’

Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, heeft een paar heftige weken achter de rug. De YouTuber kwam vorige week uit de kast als…

Lees meer

Griepepidemie in Nederland blijft nog uit: ongebruikelijk voor tijd van het jaar

Na een fikse toename in de afgelopen twee weken, is het aantal mensen met griepachtige verschijnselen weer gedaald. Daardoor is er nog altijd geen griepepidemie…

Lees meer

Geen tabak meer te koop bij Kruidvat en Trekpleister

Bij geen enkele winkel van Kruidvat en Trekpleister zijn nog tabaksproducten te koop. De winkelketen heeft de verkoop van sigaren, sigaretten en andere rookwaren de…

Lees meer

Surinaamse president Bouterse verschijnt in militair uniform voor krijgsraad

De Surinaamse president Desi Bouterse is woensdag in militair uniform voor de krijgsraad verschenen. Bouterse onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger,…

Lees meer

Consumentenvertrouwen verandert nauwelijks maar er wordt wel meer uitgegeven

De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Dat bleek woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen komt in januari uit…

Lees meer

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer