WNL

Forse stijging slachtoffers in Oogziekenhuis: ‘Was horrornacht’

Oogziekenhuis

In het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn met de afgelopen jaarwisseling achttien mensen binnen gekomen met oogletsel door vuurwerkongelukken. Het aantal slachtoffers ligt fors hoger dan vorig jaar.

Bij de vorige jaarwisseling waren er in Rotterdam acht mensen met schade aan de ogen. “Het is speculeren over de oorzaken voor de stijging, maar mogelijk speelt mee dat dit jaar meer vuurwerk is verkocht”, aldus de woordvoerder van het Oogziekenhuis.

Goede weer en mist

Verder noemt de woordvoerder als mogelijke oorzaak het goede weer, waardoor er mogelijk meer mensen op straat waren. Ook rept hij van de mist. “Mogelijk hadden mensen daardoor geen goed zicht op het vuurwerk.”

Het ziekenhuis meldt dat tien letsels blijvend zijn. Voor deze mensen betekent dit verminderd zicht of ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs moeten worden verwijderd. Zes vuurwerkslachtoffers worden vanochtend nog geopereerd.

Niet dragen van vuurwerkbril

De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Het jongste slachtoffer was 14 jaar oud. Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht.

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, was afgelopen nacht aan het werk en zegt dat het een horrornacht was in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal. “We zien helaas een trendbreuk. Afgelopen jaren zagen we juist dat oogletsel langzamerhand afnam. Dit heb ik in acht jaar niet meegemaakt.”

LEES OOK: Oproep dokters: ‘Maak dragen vuurwerkbril verplicht’

Door: Redactie

Exit mobile version