main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 december 2019 — 09:33

‘D66 werft BN’ers in strijd legalisatie van drugs’

D66 is in het geheim bezig met een campagne om drugs te legaliseren, zo meldt De Gelderlander. Een manifest waarin wordt gepleit voor de legalisatie van drugs moet ondertekend worden door bekende Nederlanders, aldus de krant. De regeringspartij heeft onder meer misdaadjournalist Peter R. de Vries gevraagd.

Actrice Anna Drijver, zangeres Rianne van Dost en strafrechtadvocaat Gerard Spong zijn door D66 ook benaderd om het manifest te ondertekenen. D66 vindt al langer dat je in Nederland drugs als xtc gewoon moet kunnen kopen en gebruiken. De publieke steun van de BN’ers moet in de samenleving draagvlak kweken.

Volgens een woordvoerder van D66 is het doel van de actie niet om drugs te legaliseren, maar vooral om het te reguleren. “We willen het drugsbeleid hervormen. Het criminaliseren van drugs werkt niet.” Verder wil de partij nog niet veel kwijt over het manifest. De partij komt volgend jaar met de plannen naar buiten.

Wereldwijd knooppunt drugs

VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 geen voorstander te zijn voor legalisering van drugs.  “Ons land is wereldwijd een knooppunt als het gaat om invoer en uitvoer van drugs. Het gaat echt om wereldwijd drugsgebruik wat er aan de hand is. Het is nogal naïef om te zeggen dat als we het in ons land legaliseren, dat het dan hartstikke leuk is”, vertelt Yeşilgöz. “Ik wil het verdienmodel van de criminelen onderuit halen en ik wil onderzoeken wat daarvoor wijsheid is.”

Misdaadjournalist Wouter Laumans plaatst ook vraagtekens bij de plannen van D66. “Dit plan richt zich helemaal op de gebruikerskant. Dat kennen we van D66. Die zeggen dat het leuk is op een festival, maar aan de aanbodkant zit ook een staartje aan dit plan. De jongens die zich nu bezig houden met coke en xtc, gaan niet opeens op de SRV-wagen zitten, als die spullen legaal zijn.”

Niet langer houdbaar

Het huidige drugsbeleid faalt volgens D66 echter en is ‘niet langer houdbaar’. “We moeten de realiteit onder ogen zien dat mensen drugs gebruiken in Nederland. Het is van belang dat we deze mensen niet bestempelen als criminelen, maar inzetten op voorlichting”, aldus D66-leider Rob Jetten in een bericht dat hij rondstuurt.

In zijn bericht vraagt Jetten volgens De Gelderlander om zijn bericht vertrouwelijk te houden. “Het lijkt ons heel tof als jij het manifest ook mede ondertekent. Halverwege december willen we het manifest in het nieuws brengen.”

LEES OOK: ‘Grote uitdagingen voor gemeenten die wiet gaan legaliseren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer