WNL

Hulphonden en hun baasjes lopen trauma op door vuurwerk: ‘Gooi het gewoon niet naar ons’

Jaarlijks raken zo’n vijf hulphonden getraumatiseerd door vuurwerk. In het ergste geval kunnen ze zelfs niet meer als hulphond worden ingezet. Stichting Gebruikers Assistentiehonden heeft de campagne ‘Verknal mij niet’ gelanceerd om aandacht te vragen voor dit probleem. Oprichter Sidney Tetelepta pleit in Goedemorgen Nederland voor meer begrip. “Veel slechtzienden durven deze periode van het jaar niet buiten te komen.”

Tetelepta is visueel beperkt. Volgens hem hebben veel mensen geen idee hoe belangrijk zijn hond voor hem is. “Wij als slechtzienden maken mee dat er vuurwerk naar ons en onze assistentiehonden wordt gegooid. Zo wordt er ook met vuurpijlen op de honden geschoten. Dat kan echt niet.”

De oprichter van de stichting snapt dat handhaving moeilijk is. “Als jij vuurwerk afsteekt en naar mij gooit, dan kan ik het natuurlijk niet zien. Dat maakt mij een slechte getuige”, zegt hij lachend.

‘Veel angst’

Niet alleen de hulphonden raken getraumatiseerd door het vuurwerk, ook hun baasjes zijn bang. “Ik ken veel slechtzienden die nu de deur niet uitkomen. Ze gaan ook niet naar hun werk omdat ze bang zijn tijdens deze periode van het jaar.”

Zelf heeft Tetelepta niets tegen vuurwerk. “Dat is allemaal leuk en aardig, maar gooi het gewoon niet naar ons en hou je aan de tijden die zijn aangegeven zodat je het vuurwerk veilig kan afsteken.”

LEES OOK: Man spreekt jongens aan op afsteken vuurwerk en wordt in elkaar geslagen

Door: Redactie

Exit mobile version