WNL

Belastingdienst handelde verkeerd in kinderopvangtoeslag: ouders krijgen geld terug

belastingdienst

De Belastingdienst trad te streng op in de zogenoemde kinderopvangtoeslagaffaire. De gedupeerden moeten een schadevergoeding krijgen, oordeelt een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner vandaag.

Donner onderzocht in opdracht van het kabinet de affaire. Een fraudeteam bij de Belastingdienst zette in 2014 de kinderopvangtoeslag van driehonderd ouders onterecht stop en ging ver in het terugvorderen van de toeslagen. De gezinnen kwamen daardoor onterecht in financiële problemen.

Bulgarenfraude

Het fraudeteam van de Belastingdienst zag het levenslicht toen in 2013 uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat criminelen uit Bulgarije op grote schaal fraude pleegden met toeslagen en uitkeringen.

Het fraudeteam kreeg de opdracht mee om de fraude op te sporen en streng te oordelen. Dit zorgde er echter voor dat het team last kreeg van wat Donner “institutionele vooringenomenheid” noemt. Een klein foutje van de ouders zorgde al voor een verdenking van fraude. Het gevolg: een stop op de kinderbijslag en een vordering van het eerder uitgekeerde geld. In veel gevallen kregen de ouders niet te horen wat zij fout hadden gedaan.

Compensatie

Naast een terugbetaling van de vorderingen, moeten de gezinnen extra compensatie krijgen volgens de commissie. “Welgemeende excuses volstaan niet”, aldus Donner. Het terugbetalen van de kinderbijslagen gaat in totaal miljoenen kosten, weet de NOS. De commissie onderzoekt nog hoe een dergelijk probleem in de toekomst voorkomen kan worden.

LEES OOK: CDA wil breder onderzoek naar fouten bij Belastingdienst: ‘Raakt kern van onze rechtstaat’

Door: Redactie

Exit mobile version