WNL

Pas op! Politie waarschuwt voor nep-winkels bij kerstinkopen

nep-webshops

Nu we richting de feestdagen gaan, gaan Nederlanders zo langzamerhand nadenken over het inkopen van cadeaus voor de feestdagen. En daarbij moeten ze goed oppassen, zo waarschuwt de politie.

Even online naar een kerstcadeau zoeken en deze bestellen kan grote gevolgen hebben. Je kunt namelijk slachtoffer worden van de mensen achter een nep-webshop. Nadat je je aankoop hebt betaald, zal deze vervolgens nooit geleverd worden.

Volgens de politie zijn er dit jaar al 200 nep-webshops gesloten. Ook zijn er dit jaar al ongeveer 47.000 aangiftes binnengekomen van internetoplichting. Op de politiewebsite legt de teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting uit hoe deze foute webshops te werk gaan.

Rare vertalingen

Zo zijn er sites die producten voor een goedkope prijs aanbieden en zo inspelen op de hebberigheid van consumenten. “Ze bieden hoge kortingen en zetten potentiële klanten onder druk met slogans als “beperkte voorraad” en “zoveel mensen gingen u al voor”, zegt teamleider Gijs van der Linden. Je krijgt je aankoop echter niet.

LEES OOK: Oplichters steeds vaker actief via Whatsapp: ‘Boodschap wordt zo ingepakt dat het vertrouwd overkomt’

De tweede manier van oplichting door webshops is het opkomen van namen van webwinkels die al een tijdje niet meer in gebruik zijn. Volgens de politie is dit een veelgebruikte truc vanuit China. Dit valt te herkennen aan de soms kromme vertalingen van zaken op die sites.

Een andere manier waarop websites te werk gaan is door middel van het zogeheten ‘spoofing’. Hier doen nep-webshops zich voor als bekende sites, bijvoorbeeld Coolblue of KPN. “Er wordt een toevoegsel aan het webadres gekoppeld, zoals -actie, -deals, -uitverkoop, of -shop. Op de site worden de logo’s en de kleuren gebruikt die de originele webwinkels ook gebruiken”, zegt de politie.

Oplichting bij betaling

Dat je een kijkje op deze websites neemt, betekent nog niet meteen dat je slachtoffer bent van oplichting. Dit gebeurt pas op het moment dat je iets gaat bestellen en op het punt staat om te betalen. Volgens de politie is er dan namelijk geen mogelijkheid om met creditcard of iDEAL te betalen.

In plaats daarvan stuurt de ‘webshop’ je een mail met daarin een betaalverzoek. Door deze te betalen, krijgen de nep-shops wél hun geld binnen, maar jij niet je aankoop. De politie adviseert om hier niet in te trappen en altijd te betalen via creditcard of iDEAL of je aankoop pas te betalen na levering.

Door: Redactie

Exit mobile version