main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 november 2019 — 11:46

Dit is de man achter veel grappige reclames: ‘Voor wat, hoort wat’

Een grappige reclame op televisie gezien? Grote kans dat reclameman Aad Kuijper bij het spotje betrokken is. “Als mensen, merken of films mensen kunnen laten lachen, vertegenwoordigt dat een economische waarde”, zegt de man achter de bekende reclames ‘Bommetje’ en ‘Pietertje’ in het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland op NPO 2.

Vier keer won Kuijper met zijn team een Ster Gouden Loeki voor een grappige reclame. Niemand won meer Oscars voor de tv-reclame. Meer dan vijfhonderd reclames maakte Kuijper voor veel verschillende bedrijven. “Het is een beetje voor wat, hoort wat. Je wilt van mensen aandacht voor een commerciële boodschap, dan is het wel leuk als je ze daar iets voor terug geeft. Dat kan een lach zijn”, vertelt Kuijper.

Stijging omzet tv-reclames

De jaaromzet voor reclame van televisiezenders steeg vorig jaar met drie procent naar 821 miljoen euro. 728 miljoen euro komt uit tv-spots en dit geld komt van 1.109 verschillende adverteerders, blijkt uit onderzoek van tv-marketingcentrum Screenforce.

Bijna alle reclames die Kuijper heeft gemaakt zijn volgens hem gebaseerd op humor. “Als je het op een leuke manier doet, heet het ineens geen reclame meer, maar entertainment. Als je mensen vermaakt, zijn ze dankbaar dat je ze iets verkocht hebt. Humor is daar essentieel bij”, zegt Kuijper. “Ik heb altijd al cabaret gedaan, vanaf de middelbare school.”

Avonturen meemaken

Voor supermarktketen Jumbo maakte Kuijper tussen de veertig en vijftig reclames. “De familie in de reclame zijn een soort van vrienden. Het is net alsof je ze kent omdat je al vijftig avonturen met ze hebt meegemaakt. Het is eigenlijk hetzelfde als met een soap.”

Acteur Frank Lammers vertolkt de rol van vader in de reclames van de supermarktketen. “Aad kan iets wat heel weinig mensen kunnen, hij weet wat mensen leuk vinden”, zegt Lammers. “Vaak ziet hij dingen, waarvan ik niet weet wat er grappig aan is. Dat is uiteindelijk precies wat de commercial grappig maakt. Dat kunnen niet heel veel mensen.”

Zien hoe Aad Kuijper vertelt over het geheim van een grappige reclame? Kijk de hele aflevering van Stand van Nederland nu op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau

Door de hoge energiekosten en stijgende grondstofprijzen zijn ondernemers een nog grotere prooi voor criminelen. Sluwe afpersers beloven gouden bergen, maar dreigen ondernemers of hun familie iets aan te doen als ze uiteindelijk niet met geld over de brug komen. Hoe komt het dat afpersing steeds vaker voorkomt? En wat is er tegen te doen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing en Karijn van Doorne van werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu! 

Burgemeester van Antwerpen Bart de Wever waarschuwt Nederland voor gevaren van ‘woke’

De burgemeester van Antwerpen Bart de Wever ziet woke als een ‘sluipend gif’ dat onze samenleving bedreigt. En de vrijheid van meningsuiting in het bijzonder….

Lees meer

Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

Eurocommissaris Frans Timmermans gaat “graag” in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. “Ze is van harte welkom. Ik…

Lees meer

Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95

Een liter premium benzine (Euro 98), waar veel klassieke auto’s, sportwagens en motoren op rijden, wordt steeds duurder vergeleken met de gewone Euro 95, constateren…

Lees meer