main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 november 2019 — 11:46

Dit is de man achter veel grappige reclames: ‘Voor wat, hoort wat’

Een grappige reclame op televisie gezien? Grote kans dat reclameman Aad Kuijper bij het spotje betrokken is. “Als mensen, merken of films mensen kunnen laten lachen, vertegenwoordigt dat een economische waarde”, zegt de man achter de bekende reclames ‘Bommetje’ en ‘Pietertje’ in het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland op NPO 2.

Vier keer won Kuijper met zijn team een Ster Gouden Loeki voor een grappige reclame. Niemand won meer Oscars voor de tv-reclame. Meer dan vijfhonderd reclames maakte Kuijper voor veel verschillende bedrijven. “Het is een beetje voor wat, hoort wat. Je wilt van mensen aandacht voor een commerciële boodschap, dan is het wel leuk als je ze daar iets voor terug geeft. Dat kan een lach zijn”, vertelt Kuijper.

Stijging omzet tv-reclames

De jaaromzet voor reclame van televisiezenders steeg vorig jaar met drie procent naar 821 miljoen euro. 728 miljoen euro komt uit tv-spots en dit geld komt van 1.109 verschillende adverteerders, blijkt uit onderzoek van tv-marketingcentrum Screenforce.

Bijna alle reclames die Kuijper heeft gemaakt zijn volgens hem gebaseerd op humor. “Als je het op een leuke manier doet, heet het ineens geen reclame meer, maar entertainment. Als je mensen vermaakt, zijn ze dankbaar dat je ze iets verkocht hebt. Humor is daar essentieel bij”, zegt Kuijper. “Ik heb altijd al cabaret gedaan, vanaf de middelbare school.”

Avonturen meemaken

Voor supermarktketen Jumbo maakte Kuijper tussen de veertig en vijftig reclames. “De familie in de reclame zijn een soort van vrienden. Het is net alsof je ze kent omdat je al vijftig avonturen met ze hebt meegemaakt. Het is eigenlijk hetzelfde als met een soap.”

Acteur Frank Lammers vertolkt de rol van vader in de reclames van de supermarktketen. “Aad kan iets wat heel weinig mensen kunnen, hij weet wat mensen leuk vinden”, zegt Lammers. “Vaak ziet hij dingen, waarvan ik niet weet wat er grappig aan is. Dat is uiteindelijk precies wat de commercial grappig maakt. Dat kunnen niet heel veel mensen.”

Zien hoe Aad Kuijper vertelt over het geheim van een grappige reclame? Kijk de hele aflevering van Stand van Nederland nu op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer