WNL

DENK wil dat demonstratie bij moskee verboden wordt: ‘Polariserend’

demonstratie

De fractie van DENK in de gemeenteraad van Enschede wil dat de gemeente een demonstratie afblaast van de actiegroep Rechts in Verzet. Die gaat morgen en zaterdag protesteren tegen de komst van een nieuwe moskee. DENK vreest ongeregeldheden.

De demonstratie zal ook langs de Anadolu moskee gaan op het moment dat daar het vrijdagmiddaggebed aan de gang is. ‘Het college hoort te weten dat er een grote groep moslims op dat moment, voor hun heilige dag, in de moskee zal zijn’, citeert de regionale krant Tubantia een brief van DENK-fractievoorzitter Enes Sariakçe.

DENK wil daarom dat de demonstratie van vrijdag wordt afgelast door de gemeente. Er is namelijk angst dat die uit de hand gaat lopen. Volgens Sariakçe vanwege de ‘polariserende boodschap’.

LEES OOK: Blauwe Moskee zet versterkte gebedsoproep door, ondanks kritiek

Ook voor zaterdag verwacht DENK problemen, omdat er dan bijles wordt gegeven aan kinderen. Een confrontatie met de ouders, die hun kinderen naar de moskee brengen, ligt volgens Sariakçe  voor de hand.

Overlast demonstratie

De Anadolu moskee vindt twee demonstraties zo snel achter elkaar te veel, maar is voor het demonstratierecht. “Als de demonstratie maar zonder geweld, provocatie, opruiende teksten of spreekkoren plaatsvindt.”

De gemeente Enschede heeft nog niet gereageerd op de oproep van DENK. De gemeente kan alleen tot een verbod overgaan als de veiligheid of de openbare orde in gevaar dreigt te komen. Enschede verwacht echter weinig overlast van de twee demonstraties.

Door: Redactie

Exit mobile version