main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2019 — 08:15

Nieuwe motorclub Hardliners wint snel terrein: ‘Politie vreest voor escalatie’

De kersverse motorclub Hardliners is flink gegroeid. De club werd in mei opgericht en heeft inmiddels al tien vestigingen. Door conflicten met andere clubs dreigt nu escalatie, zegt misdaadverslaggever Mick van Wely in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Allerlei leden van andere, verboden verklaarde motorclubs hebben zich bij de Hardliners aangesloten. Dit tot frustratie van veel gemeenten.

“De nieuwe club Hardliners is eigenlijk een kopie van de Hells Angels”, zegt Van Wely. “Hun logo’s kijken op elkaar, ze hebben chapters op dezelfde plekken. Dat leidt tot spanningen.”

Leden van andere clubs zijn niet blij met de nieuwe concurrentie. “Je ziet over en weer dat ze elkaar uitdagen”, zegt de misdaadverslaggever. “De politie houdt het in de gaten en vreest voor escalatie.”

‘Hier vreesden we al voor’

Dat deze problemen nu de kop op steken, verbaast experts niet. “Dit is precies waar justitie voor vreesde en wetenschappers voor waarschuwden. Een civiel verbod kan betekenen dat verboden motorclubs terugkeren in een nieuwe gedaante.”

Volgens voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes betekenen deze problemen nog niet dat het beter is om clubs niet meer te verbieden. “Je moet dit sowieso doen en druk er bovenop houden”, zegt Hoes in Goedemorgen Nederland. “Niet omdat we per definitie tegen motorclubs zijn, maar vooral omdat er veel georganiseerde criminaliteit achter zit.”

Slagveld

Hoes zag als burgemeester veel problemen door conflicten tussen motorclubs. “Wij kregen te maken met rivaliserende motorclubs. Een individuele club kan je nog een beetje in de gaten houden. Maar als ze met elkaar in discussie gaan, heb je geen idee waar het slagveld zich gaat afspelen. Dat was destijds in Limburg, maar is inmiddels op allerlei plekken in het land aan de gang.”

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer