main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers - 19 oktober 2019 — 18:18

BoerBurgerBeweging gokt op twee zetels: ‘Nog meer als de politiek zo doorgaat’

Volgens Caroline van der Plas, agrarisch journalist en een van de initiatiefnemers van de BoerBurgerBeweging, is het niet ondenkbaar dat de beweging met meer dan twee zetels de Tweede Kamer gaat binnenkomen op het moment dat ze meedoen aan de verkiezingen. Dat zei Van der Plas in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Van der Plas legt uit dat boeren het zat zijn om constant maar de pineut te zijn als er nieuwe regelgeving wordt ingevoerd. Het maakt het volgens haar extra moeilijk dat Nederland vaak het beste jongetje van de klas wil spelen in Europa en dus met strengere regels komt dan de Europese normen. “En dan zijn er de laatste jaren provincies die bovenop de Europese én bovenop de Nederlandse wetgeving ook nog eens provinciale regelgeving invoeren.”

Volgens Van der Plas worden de spelregels veranderd tijdens het spel. “De politiek rent heel erg achter hypes aan. Maar je moet goed rekenen: een boer doet investeringen voor een periode van twintig of dertig jaar. Je hebt het dan gewoon over tonnen. Als er dan weer een nieuw kabinet is en het moet wéér anders; dat kan je van boeren niet blijven vragen.”

BoetBurgerBeweging in de Tweede Kamer

De BoerBurgerBeweging wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en wil met meerdere personen plaatsnemen in de Kamer. “Minimaal met z’n tweeën”, aldus Van der Plas. “En als de politiek zo doorgaat en niet luistert, dan denk ik dat het wel meer is. Wij richten ons niet alleen de boer, maar ook op de burger.”

Want op het platteland wonen volgens de initiatiefneemster van de nieuwe partijen miljoenen mensen die kampen met gevoelens van afkeer tegen de steeds maar strengere regels. “Bijvoorbeeld de paasvuren, dat is echt een traditie. De laatste twee jaar wordt er geklaagd uit de stad. Dan komt er een discussie op gang dat paasvuren niet meer mogen.”

Identiteit

Van der Plas denkt dat mensen daarom het gevoel krijgen dat er een stuk identiteit wordt afgenomen. “Het is nog niet zo, want het is nog niet afgeschaft, maar dat is wel het gevoel.” Ze stelt dat boeren in de media vaak negatief worden neergezet, maar ze op het platteland een belangrijke rol vervullen. “De sociale cohesie, de leefbaarheid en natuur- en landschapsbeheer.”

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer